1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Zdrowie

Karmelizowany pasternak, marchewki i pietruszki z  ryżem oraz jajkiem

18298912 - arborio rice with mushrooms and parsnip, closeup
18298912 - arborio rice with mushrooms and parsnip, closeup

Pasternak, pietruszki i  marchewki myjemy, obieramy i  kroimy w podłużne trójkąty. Blanszujemy w  osolonej wodzie z łyżką cukru. Na patelni rozgrzewamy miód, a  gdy zrobi się płynny, dodajemy orzechy i  podsmażamy na małym ogniu przez około 5 minut. Następnie wrzucamy warzywa, całość mieszamy i  dodajemy rozmaryn. Dusimy przez 4 minuty. Wlewamy białe wino i  smażymy do pełnego odparowania, po czym dodajemy łyżkę zimnego masła i  mieszamy. Ugotowany na sypko ryż podsmażamy na maśle na lekko złoty kolor. Jajka wbijamy do miski i  roztrzepujemy z dodatkiem soli i  pieprzu. Patelnię z  ryżem zdejmujemy z  ognia i  dodajemy roztrzepane jajko, energicznie mieszając do jego pełnego ścięcia. Dodajemy listki tymianku, doprawiamy solą i  pieprzem. Ryż układamy na środku talerza, kładziemy na nim karmelizowane marchewki i  orzechy. Dekorujemy listkami tymianku.
Składniki
Na 4 porcje: 5 pasternaków, po 2 kolorowe marchewki (fioletowe, pomarańczowe, żółte), 3 pietruszki, 4 łyżki miodu, 1 gałązka rozmarynu, 3 łyżki orzechów włoskich, 100 ml białego wytrawnego wina, sól do smaku, cukier do smaku, 1 łyżka zimnego masła. Ryż z jajkiem: 400 g ugotowanego ryżu, 3 jajka, sól, pieprz, 1 łyżka masła, 1 łyżka listków tymianku (może być suszony)

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze