Karmelizowany pasternak, marchewki i pietruszki z  ryżem oraz jajkiem

Pasternak, pietruszki i  marchewki myjemy, obieramy i  kroimy w podłużne trójkąty. Blanszujemy w  osolonej wodzie z łyżką cukru. Na patelni rozgrzewamy miód, a  gdy zrobi się płynny, dodajemy orzechy i  podsmażamy na małym ogniu przez około 5 minut. Następnie wrzucamy warzywa, całość mieszamy i  dodajemy rozmaryn. Dusimy przez 4 minuty. Wlewamy białe wino i  smażymy do pełnego odparowania, po czym dodajemy łyżkę zimnego masła i  mieszamy. Ugotowany na sypko ryż podsmażamy na maśle na lekko złoty kolor. Jajka wbijamy do miski i  roztrzepujemy z dodatkiem soli i  pieprzu. Patelnię z  ryżem zdejmujemy z  ognia i  dodajemy roztrzepane jajko, energicznie mieszając do jego pełnego ścięcia. Dodajemy listki tymianku, doprawiamy solą i  pieprzem. Ryż układamy na środku talerza, kładziemy na nim karmelizowane marchewki i  orzechy. Dekorujemy listkami tymianku.