Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Karp w  panko z  domowym ziołowym majonezem

Składniki:

Na 4 porcje:

300 g filetu z karpia
1 jajko + 4 jajka do panierowania
15 g bułki tartej
200 g panko lub bułki tartej
40 g miękkiego masła pokrojonego w kostkę
700 ml oleju
1/2 trawy cytrynowej
1 cytryna (skórka z całości + sok z 1/2)
1/2 doniczki lub 1/3 pęczka kolendry

Majonez:

2 żółtka
300 ml oleju
4 łyżki białego octu winnego
1/2 łyżeczki kurkumy
1 pęczek natki pietruszki
sól
świeżo zmielony pieprz

Czas przygotowania: 1 godzina

Sposób przygotowania:

Pęczek pietruszki blanszujemy 30 sekund we wrzącej wodzie, hartujemy w  wodzie z  lodem. Miksujemy na jednolite piure. Żółtka i  ocet ubijamy trzepaczką i  nie przerywając mieszania, wlewamy cienkim strumieniem olej. Doprawiamy solą. Gotowy majonez dzielimy na 2 porcje, jedną barwimy kurkumą, a  drugą piure z pietruszki. Filety z  karpia myjemy, osuszamy, pozbawiamy dużych twardych ości i mielimy ze skórą. Dodajemy jajko, bułkę, masło, drobno siekaną kolendrę i  trawę cytrynową, skórkę i sok z cytryny, sól i  pieprz. Wyrabiamy na jednolitą masę. Panierujemy podwójnie w  jajku i  panko. Smażymy w głębokim oleju na małym ogniu powoli, aby kuleczki doszły w środku, a  z  zewnątrz stopniowo się rumieniły. Odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy gorące z  dwoma kolorami majonezu i  dekorujemy świeżymi ziołami.

Przepis Grzegorza Łapanowskiego

Polecane przepisy

POLECANE KSIĄŻKI