Kiedy żywność staje się trucizną

123rf.com

W ostatnich latach odnotowuje się systematyczny wzrost częstości występowania chorób alergicznych, czyli spowodowanych nieprawidłową odpowiedzią immunologiczną organizmu na kontakt z daną substancją.
Część z nas wie, co działa drażniąco i czego należy unikać, wiele osób jednak czuje, że coś jest nie tak, ale nie potrafi wskazać przyczyny. Co więcej, czasem alergik nie może znaleźć sposobu na poprawę swojego samopoczucia, bo… nie wie, że jest alergikiem!

reklama

Alergie chodzą parami

Katar sienny, sezonowe zapalenie spojówek, uporczywy kaszel – to tylko niektóre z najczęściej spotykanych reakcji pojawiających się na wiosnę w odpowiedzi na kontakt z alergenami wziewnymi, takim jak pyłki drzew, traw, chwastów. Należy jednak pamiętać, że w okresie pylenia alergizujących roślin blisko połowa osób uczulonych na pyłki czuje się gorzej po skonsumowaniu pewnych warzyw, owoców czy przypraw. Taka reakcja organizmu – nazywana przez specjalistów alergią krzyżową – wynika z podobnej budowy białka danego alergenu pokarmowego i tego pochodzącego z jakiegoś innego źródła, np. wziewnego.

Przykłady alergii krzyżowych:

• brzoza – reakcja alergiczna po zjedzeniu: jabłka, czereśni, kiwi, gruszki,
• leszczyna – reakcja alergiczna po zjedzeniu orzechów,
• bylica – reakcja alergiczna po zjedzeniu: selera, marchwi, pietruszki,
• trawy – reakcja alergiczna po zjedzeniu: produktów z mąki żytniej i pszennej, pomidora, kiwi.

Alergia pokarmowa niejedno ma imię

Istnieją dwa rodzaje alergii pokarmowej. Pierwszy to alergia natychmiastowa, która cechuje się bezzwłocznym wystąpieniem objawów po spożyciu danego pokarmu – charakterystyczne są dla niej symptomy takie jak: pokrzywka, zaczerwienienie skóry, opuchlizna, obrzęk, wstrząs anafilaktyczny. Produkty często wywołujące ten typ reakcji to: orzeszki ziemne, jaja, ryby, mięczaki.

Drugim typem alergii pokarmowej jest reakcja późna. Opóźnione reakcje alergiczne (nietolerancje pokarmowe) obserwuje się po kilku godzinach, a nawet po dwóch dniach od chwili kontaktu z alergenem. Zmęczenie, drażliwość, ból głowy, niestrawność, biegunka, wzdęcia, bladość – to tylko niektóre symptomy reakcji opóźnionej. Z powodu długiego czasu, po którym pojawiają się objawy alergii, nieraz bardzo trudno ocenić, który pokarm jest przyczyną problemu.

Co więcej, nietolerancje pokarmowe, wywołujące różne reakcje, są znacznie częstsze, niż to sobie wyobrażamy. Większość z nas nie dostarcza organizmowi składników odżywczych niezbędnych do wzmacniania układu immunologicznego, poza tym zazwyczaj „na okrągło” jemy to samo, a częstość, z jaką dany pokarm jest spożywany, ma związek z jego alergennością; im częściej go spożywamy, tym większe prawdopodobieństwo, że wywoła alergię.