Kiszone cytryny


Cytryny czyścimy dokładnie i parzymy we wrzątku 8–10 minut. Następnie nacinamy je nożem od góry na krzyż do połowy i wkładamy do wyparzonego słoika. Zalewamy całość osoloną przegotowaną wodą, dodajemy parę ziaren pieprzu, cynamon, liść laurowy oraz cukier. Słoik zakręcamy i pozostawiamy na 2–3 dni w temperaturze pokojowej. Następnie wkładamy do lodówki i czekamy od trzech do czterech tygodni. Po tym okresie cytryny są gotowe.

reklama

kiszone cytrny
Składniki

Słoik o pojemności 2 l
10 cytryn dobrej jakości
5 łyżek stołowych soli morskiej
3 laski cynamonu
2 liście laurowe
łyżka cukru
czarny pieprz w ziarnach

Czas przygotowania: 1 miesiąc

Artykuł pochodzi z archiwum magazynu ZWIERCIADŁO

ZOBACZ AKTUALNE WYDANIE »