1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Zdrowie

Krem z dyni z olejem dyniowym i pestkami

Dynię pokroić w paski, ułożyć na blasze, polać odrobiną oliwy, dodać 2 gałązki rozmarynu, rozgnieciony ząbek czosnku w  łupince, posolić,  piec w 200 st. C przez ok. 20  minut. Po upieczeniu dynię przełożyć do garnka, zalać wywarem warzywnym i  gotować 10–15 minut na średnim ogniu. Zblendować tak, aby uzyskać jednolitą konsystencję.

PREZENTACJA: Krem serwować z  olejem dyniowym, prażonymi pestkami dyni oraz kwaśną śmietaną.

Składniki
1 kg dyni 800 ml wywaru warzywnego pół garści pestek dyni 2 gałązki rozmarynu 4 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 3 gałązki tymianku 3 gałązki natki pietruszki ząbek czosnku w  łupinie sól oliwa olej dyniowy

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze