Kumulacja mocy w  superżywności

123rf.com

Błyskawicznie uzupełnia niedobory w ustroju. Stawia na nogi podczas jesiennej depresji i po wysiłku. Uczeni przypisują jej działanie silniejsze niż leków i prognozują, że stanie się pożywieniem przyszłości. Trudno uwierzyć, że nie jest produktem
nowoczesnej inżynierii, ale… samej matki natury.

 

reklama

Superżywność (z ang. superfood) to opisana przez uczonych wyjątkowa grupa kilkudziesięciu najbogatszych pokarmów roślinnych z różnych części świata. Są naturalnym źródłem dobroczynnych minerałów, witamin, enzymów, protein, antyoksydantów i dobrych tłuszczów w wyjątkowym, ponadnaturalnie wysokim stężeniu, w dodatku świetnie przyswajalnych przez organizm.
Tybetańskie jagody goji, peruwiańska maca, kokos, orzechy nerkowca, czosnek czy południowoamerykańska trawa amarantus to tylko niektóre przykłady roślin jadalnych, w których natura skumulowała imponujące pokłady leczniczych mocy. Mówi się o nich perły natury albo żywność przyszłości. Bo jedzone codziennie w niewielkich ilościach zapewniają wszystko, czego trzeba ciału, i pozwalają kompleksowo je zregenerować. Zwolennicy superfoodu twierdzą nawet, że dzięki nim udaje się odwrócić choroby serca, raka, alergie, zbić cholesterol, wyregulować ciśnienie, pozbyć się cukrzycy. Ich jedzenie daje znacznie lepsze efekty niż łykanie suplementów.
W czasach, gdy najbardziej dostępne jedzenie nie zawiera wielu ważnych składników pokarmowych, a sztuczne witaminy i leki pogarszają naszą kondycję, superżywność może przynieść zbawienne działanie. Naukowcy twierdzą, że już niebawem będziemy komponować z niej nasze podstawowe menu. W Stanach Zjednoczonych superfood ma miliony zwolenników. W Polsce superjedzenie dopiero zaczyna karierę. Można je kupić w sklepach ze zdrową żywnością, a przede wszystkim w ekohurtowniach internetowych.
Oto siedem najznakomitszych superproduktów zdaniem słynnego eksperta ds. superżywności, popularyzatora zdrowego stylu życia i dietetyka gwiazd Hollywood Davida Wolfe’a.

Artykuł pochodzi z archiwum magazynu ZWIERCIADŁO

ZOBACZ AKTUALNE WYDANIE »