Kwestia smaku

123rf.com

Smak to zmysł od tysiącleci doceniany i wysławiany. Wydawać by się mogło, że wiemy o nim już wszystko.
Jednak naukowcy uświadamiają, jak wiele jeszcze musimy dowiedzieć się
o tym, co się dzieje podczas jedzenia np. szparagów czy golonki z chrzanem

Niestrawne kolory

reklama

O tym, że sam smak to nie wszystko, wie każdy. W końcu smaków odczuwamy zaledwie pięć, a wystarczy głupi katar, by trudno było odróżnić nawet dobrze znane dania. Naukowcy jednak postanowili sprawdzić, jak na nasze jedzenie wpływa zmysł wzroku. Oczywiście, ładne jedzenie kusi bardziej niż podane bylejak, ale okazuje się, że sprawa jest znacznie poważniejsza. Podczas pewnego eksperymentu badacze zaprosili dwie grupy ochotników na wystawną kolację.

Wszyscy jedli w dość niezwykłych warunkach – przygaszone czerwone światło pozwalało widzieć, co się je, ale całkowicie pozbawiało posiłek kolorów. W trakcie jedzenia jednej z grup włączono normalne białe światło. Okazało się, że ziemniaki są niebieskie,
kotlety zielone, a sałatka różowa. Naukowcy zabarwili dania bezpiecznymi barwnikami spożywczymi, nadając im zupełnie nienaturalne kolory. Druga grupa, choć jadła tak samo kolorowe jedzenie, do końca nie poznała jego faktycznego wyglądu.
Efekt był zaskakujący – w grupie pierwszej znaczna część badanych zaczęła po kilkunastu minutach zgłaszać dolegliwości żołądkowe, a w niektórych rozwinęły się pełne objawy zatrucia. Natomiast wśród osób nieświadomych kolorów kłopoty się nie pojawiły. Wnioski? Estetyka może być pomocna w życiu, a szpinak warto przyrządzić tak, by nie przypominał brei.

Artykuł pochodzi z archiwum magazynu ZWIERCIADŁO

ZOBACZ AKTUALNE WYDANIE »