Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Łosoś confit z  coleslawem i  czereśniami

Składniki:

Na 4 porcje:

garść czereśni,
600 g oczyszczonego filetu z łososia (bez skóry),
500 ml oleju rzepakowego do confitowania,
320 g czerwonej kapusty posiekanej w drobne paski,
1 obrana pomarańczowa marchew,
kilka orzechów makadamia lub laskowych,
garść natki pietruszki do dekoracji,
4 łyżki oliwy,
2 łyżki soku z cytryny,
sól, pieprz do smaku,
5 łyżek domowego majonezu

Domowy majonez:

1 całe surowe jajo,
1 łyżka musztardy,
1 łyżka soku z cytryny,
200 ml oleju rzepakowego,
sól, pieprz, cukier do smaku

45118061 - fillet of norwegian salmon with garlic, confit tomatoes and pesto

Sposób przygotowania:

Jajko wybijamy do miski i  łączymy z  sokiem z cytryny oraz musztardą. Następnie cienkim strumieniem dodajemy olej, ubijając trzepaczką lub blenderem do uzyskania kremowej, gęstej konsystencji majonezu. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem. Łososia dzielimy na 4 porcje i oprószamy solą z obu stron. W  rondelku rozgrzewamy olej do 80 stopni Celsjusza i  podgrzewamy w  nim kawałki łososia przez 10–15 minut.

Drobno posiekaną czerwoną kapustę łączymy z  domowym majonezem, doprawiamy solą oraz pieprzem. Marchew kroimy w zapałki o grubości około 2 mm i  łączymy z  kapustą. Układamy na talerzu łososia, coleslaw z  marchwi i  kapusty, czereśnie oraz listki natki pietruszki. Wszystko skrapiamy oliwą oraz sokiem z  cytryny i  posypujemy tartymi orzechami makadamia.


Polecane przepisy

POLECANE KSIĄŻKI