Malinowe zdrowie

Maliny to owoce, które w dość łatwy sposób można uwzględnić w diecie, a tym samym dostarczyć organizmowi cennych składników fitochemicznych o udowodnionych w badaniach naukowych właściwościach prozdrowotnych.

reklama

Maliny mają długą historię, a ich pojawienie się sięga czasów prehistorycznych. Uważa się, że dzikie maliny pochodzą z Azji Wschodniej; są też odmiany malin, które pochodzą z zachodniej półkuli. Pierwszą pisemną wzmiankę o tych owocach odnaleziono w angielskiej książce z zakresu wiedzy medycznej, napisanej w 1548 roku. Ich uprawę na szeroką skalę rozpoczęto w Europie i Ameryce Północnej w IX wieku. Obecnie wśród głównych producentów malin wymienia się m.in. Polskę, Niemcy, Rosję, Chile i Stany Zjednoczone.

Korzyści zdrowotne

Maliny są bogate w witaminy, antyoksydanty i błonnik pokarmowy, charakteryzują się też najwyższym wśród wszystkich owoców stężeniem przeciwutleniaczy (kwasu elagowego, antocyjanów, kwasu galusowego, kwercetyny, katechiny, kempferolu i kwasu salicylowego), dzięki czemu uważane są za jeden z najlepszych sposobów naturalnego zapobiegania nowotworom (hamują rozwój komórek rakowych, a przez to wzrost niektórych nowotworów). Z kolei olejek malinowy to doskonała ochrona przeciwsłoneczna.

Maliny stanowią bogate źródło znanych z właściwości antyoksydacyjnych polifenoli, takich jak antocyjany – barwniki roślinne, które zapewniają optymalną ochronę zdrowia. Owoce te są jednym z pokarmów roślinnych o najwyższej zawartości włókien (około 20% całkowitej masy malin). Są one także doskonałym źródłem witaminy C i pierwiastków śladowych, takich jak mangan, a także witamin z grupy B, kwasu foliowego, miedzi i żelaza. Wzbogacają dietę w różnorodne przeciwutleniacze oraz składniki odżywcze, które wzmacniają układ odpornościowy i pomagają organizmowi w zwalczaniu chorób.

Redukcja masy ciała

Maliny pomagają schudnąć, ponieważ są bogate w błonnik i mangan. Włókna pokarmowe, spowalniając proces trawienia, sprawiają, że uczucie sytości trwa dłużej. Z kolei mangan utrzymuje wysokie tempo przemiany materii, a tym samym pomaga spalać tkankę tłuszczową. A zatem jeśli chcesz schudnąć, sięgnij po maliny.