Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Marchewki pieczone z kruszonką orzechową i czereśniami

Składniki:

Na 4 porcje:

garść czereśni,
16 młodych marchewek pomarańczowych lub kolorowych (obranych),
garść migdałów (uprażonych),
garść panko,
1/4 kostki masła,
40 ml oleju rzepakowego,
sól,
pieprz do smaku,
świeża kolendra do dekoracji

27705667 - roasted baby carrots garnished with thyme.

Sposób przygotowania:

Marchewki kroimy wzdłuż na pół, skrapiamy olejem rzepakowym i  posypujemy solą oraz pieprzem. Przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i  pieczemy przez 10–15 minut. Panko prażymy na suchej patelni, następnie dodajemy masło i  smażymy, aby się lekko zrumieniło. Całość łączymy z uprażonymi posiekanymi migdałami. Na talerzu układamy marchewki, posypujemy kruszonką z panko i migdałów, dodajemy czereśnie i  dekorujemy świeżą kolendrą.

Polecane przepisy

POLECANE KSIĄŻKI