Masło jabłkowe

123rf.com

Polak zjada rocznie 45 kg jabłek. A powinien jeszcze więcej,
bo jak mówi angielskie przysłowie: Jedno jabłko dziennie trzyma nas
z daleka od lekarza. Ten owoc to prozdrowotna bomba. Zamknięto
w nim nie tylko smak, ale i mnóstwo składników mineralnych oraz witamin. Dlatego właśnie jesienią nasza kuchnia powinna pachnieć jabłkami… Dojrzałymi, aromatycznymi, prosto z sadu.

Obrane jabłka bez gniazd nasiennych pokroić na kawałki i wrzucić do garnka. Najlepiej użyć żeliwnego, by masa się nie przypalała. Podgrzać, dodać melasę karobową lub kilka łyżek cukru trzcinowego. Gotować na małym ogniu przez godzinę, po czym wrzucić wanilię, cynamon, kardamon i olej kokosowy. Mus z jabłek rozgotować do miękkości i zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Masło przełożyć do słoiczka. W lodówce można je przechowywać nawet do dwóch tygodni.

reklama

Składniki

Składniki na słoiczek masła (ok. 150 g):
kilogram jabłek
łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu w proszku
4–5 łyżek melasy karobowej (lub kilka łyżek cukru trzcinowego)
miąższ z laski wanilii
łyżka oleju kokosowego

Czas przygotowania: 1 i 1/2 godziny

Artykuł pochodzi z archiwum magazynu ZWIERCIADŁO

ZOBACZ AKTUALNE WYDANIE »