1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Zdrowie

Masło jabłkowe

123rf.com
123rf.com
Polak zjada rocznie 45 kg jabłek. A powinien jeszcze więcej, bo jak mówi angielskie przysłowie: Jedno jabłko dziennie trzyma nas z daleka od lekarza. Ten owoc to prozdrowotna bomba. Zamknięto w nim nie tylko smak, ale i mnóstwo składników mineralnych oraz witamin. Dlatego właśnie jesienią nasza kuchnia powinna pachnieć jabłkami... Dojrzałymi, aromatycznymi, prosto z sadu.

Obrane jabłka bez gniazd nasiennych pokroić na kawałki i wrzucić do garnka. Najlepiej użyć żeliwnego, by masa się nie przypalała. Podgrzać, dodać melasę karobową lub kilka łyżek cukru trzcinowego. Gotować na małym ogniu przez godzinę, po czym wrzucić wanilię, cynamon, kardamon i olej kokosowy. Mus z jabłek rozgotować do miękkości i  zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Masło przełożyć do słoiczka. W  lodówce można je przechowywać nawet do  dwóch tygodni.

Składniki
Składniki na słoiczek masła (ok. 150 g): kilogram jabłek łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu w proszku 4–5 łyżek melasy karobowej (lub kilka łyżek cukru trzcinowego) miąższ z laski wanilii łyżka oleju kokosowego

Czas przygotowania: 1 i 1/2 godziny

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze