Niezłe ziółko na przejedzenie

Niestrawność, wzdęcia, uczucie ciężkości to tylko niektóre symptomy przejedzenia.
Pokusie delektowania się wykwintnymi, pięknie pachnącymi, kuszącymi wyglądem daniami trudno się oprzeć. Co robić, gdy zjesz nieco za dużo? Z pomocą przyjdą Ci zioła, które znajdziesz we własnej kuchni.

reklama

W czasach, kiedy nie było jeszcze aptek z półkami pełnymi różnorodnych syntetycznych leków, pastylek, syropów i suplementów diety, ludzie na całym świecie łagodzili swoje dolegliwości układu pokarmowego właśnie za pomocą roślin, które rosły w ich własnych ogródkach. Dziś wiele z nich pozostaje w powszechnym użyciu. Sporządza się z nich m.in. wyciągi wodne lub alkoholowe, nalewki i mieszanki ziołowe, które pomagają w leczeniu typowych problemów trawiennych.

UWAGA! Pamiętaj, że nadużywanie niektórych ziół może powodować różnorodne działania uboczne, dlatego też zawsze zachowaj ostrożność przy ich stosowaniu, a najlepiej skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.

Poznaj ziołowych wspomagaczy trawienia:

1.  MIĘTA PIEPRZOWA

Należy do najbardziej popularnych roślin leczniczych roślin. Wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych, a jedną z najważniejszych jest wspomaganie trawienie. Dobroczynne działanie tego zioła na układ pokarmowy to głównie zasługa zawartych w nim aromatycznych olejków. Olejek mentolowy pomaga uregulować częstotliwość skurczów jelit, wspomaga wydzielanie soków trawiennych, bardzo silnie pobudza trawienie.

2. NASIONA KOPRU WŁOSKIEGO

Koper włoski jest niezwykle skuteczny, delikatny i – co ważne – bezpieczny, dlatego też bardzo często podaje się go niemowlętom z kolką. Ziele to zawiera mnóstwo olejków eterycznych, które uśmierzają skutki spożywania ciężkostrawnych potraw. Jego aromatyczne nasiona łagodzą zaburzenia gastryczne, uczucie pełności, ból brzucha i wzdęcia. Pomagają regulować skurcze ścian jelit, dzięki czemu przywracają prawidłową perystaltykę.

3. LUKRECJA

To roślinne panaceum na dolegliwości żołądkowo-jelitowe działa silnie przeciwzapalnie i rozkurczowo. Dzięki zawartości kwasu glicyretynowego, który wpływa na organizm podobnie jak leki steroidowe, skutecznie łagodzi bóle brzucha i inne objawy niestrawności. Uwaga! Ze względu na liczne przeciwwskazania i interakcję z innymi lekami lukrecję powinno się stosować po konsultacji z lekarzem.

4. RUMIANEK

Jest jedną z najpopularniejszych i najbardziej wszechstronnych roślin leczniczych. Rumianek stosuje się wewnętrznie i zewnętrznie, leczniczo i profilaktycznie, bez ograniczeń co do wieku. Napar z rumianku wykazuje właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne, rozkurczowe, kojące i odkażające. Powoduje rozluźnienie mięśni gładkich błony śluzowej żołądka i jelit, dzięki czemu łagodzi wszelkie dolegliwości żołądkowo-jelitowe.

5. BAZYLIA

Ta słynąca z walorów smakowych i zapachowych śródziemnomorska przyprawa zawiera antybakteryjny eugenol, który przeciwdziała skurczom brzucha, nudnościom i biegunkom. Bazylia poprawia trawienie, wspomaga pracę układu pokarmowego, działa przeciwpasożytniczo, wiatropędnie i zapobiega wzdęciom. Stanowi skuteczny środek na wiele schorzeń przewodu pokarmowego.

PAMIĘTAJ! Choć wybór ziół na dolegliwości trawienne jest duży, najbardziej wskazana metoda radzenia sobie z nimi to umiar w jedzeniu i piciu.

Autor: Vimed.pl