Orkiszowo – kasztanowe racuchy z jabłkami

123rf.com

Polak zjada rocznie 45 kg jabłek. A powinien jeszcze więcej,
bo jak mówi angielskie przysłowie: Jedno jabłko dziennie trzyma nas
z daleka od lekarza. Ten owoc to prozdrowotna bomba. Zamknięto
w nim nie tylko smak, ale i mnóstwo składników mineralnych oraz witamin. Dlatego właśnie jesienią nasza kuchnia powinna pachnieć jabłkami… Dojrzałymi, aromatycznymi, prosto z sadu.

Mąkę przesiać do miski. Wbić jajka, wsypać cukier, cynamon oraz proszek do pieczenia, a następnie wlać mleko. Całość dokładnie zmiksować. Jabłka utrzeć na tarce na cienkie plastry i dodać do ciasta. Starannie wymieszać. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Racuchy usmażyć na niewielkim ogniu. Serwować z cukrem pudrem, syropem klonowym lub miodem.

reklama

Składniki

Składniki na 12–14 racuchów:

150 g mąki orkiszowej
150 g mąki kasztanowej
2–3 jabłka
250 ml mleka migdałowego
2 jajka
4 łyżki miodu
50 g cukru trzcinowego
łyżeczka cynamonu
łyżeczka proszku do pieczenia
odrobina oleju (np. ryżowego) do smażenia
syrop klonowy lub miód

Czas przygotowania: ok. 45 minut

Artykuł pochodzi z archiwum magazynu ZWIERCIADŁO

ZOBACZ AKTUALNE WYDANIE »