Pasta z białej fasoli i pieczonego czosnku


Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Główkę czosnku nasmarować odrobiną oliwy i piec przez około 20–30 minut. Upieczony czosnek przestudzić, a następnie wycisnąć z łupin, dodać oliwę, sok  i skórkę z cytryny, posiekane zioła oraz białą fasolę. Całość utrzeć na gładką pastę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

reklama

Składniki

Na 4 porcje:

puszka białej fasoli lub 250 g
suchej fasoli namoczonej i ugotowanej
główka czosnku
mieszanka dowolnych świeżych ziół – ok. 10 g
70 ml oliwy
łyżeczka soku z cytryny
skórka otarta z połowy cytryny
sól
pieprz

Czas przygotowania: 40 minut

Artykuł pochodzi z archiwum magazynu ZWIERCIADŁO

ZOBACZ AKTUALNE WYDANIE »