Pasztet z czerwonej soczewicy i pestek dyni

123rf.com


Pasztet z dodatkiem pestek dyni to prawdziwa witaminowa bomba. Pestki dyni są bogate w kwasy tłuszczowe oraz wiele cennych witamin: E, B1, B2, B6, A, C, D. Składają się w 30–40 proc. z oleju, który zawiera fitosterole oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, hamujące odkładanie się w tkankach złogów cholesterolu i obniżające poziom złego cholesterolu (LDL), a co za tym idzie – zapobiegające miażdżycy.

reklama

Soczewicę ugotować w osolonej wodzie, aż zmieni swój kolor na żółty i będzie miękka. Odcedzić. Pestki dyni zalać wodą lub bulionem i zostawić na godzinę. Na patelni podsmażyć na oleju utarte marchewki, pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojony seler. Całość doprawić i dusić około 20 minut.
Do soczewicy dodać odcedzone pestki dyni, uduszone warzywa, czosnek, papryczkę chili, wino cedrowe oraz mąkę kukurydzianą. Zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć ją do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 40–60 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Artykuł pochodzi z archiwum magazynu ZWIERCIADŁO

ZOBACZ AKTUALNE WYDANIE »