Placuszki z dyni


Wycinamy miąższ z dyni (musi być bez skóry i miękkiego wnętrza z pestkami). Wkładamy go do miski, blendujemy masę. Dodajemy resztę składników. Mieszamy ciasto łyżką (jeśli jest zbyt rzadkie, dodajemy jeszcze łyżkę mąki). Smażymy placuszki na średnim ogniu (na odrobinie oleju). Osączamy je na papierowym ręczniku, posypujemy cukrem pudrem.

reklama


Dla cierpliwych:Zamiast surowej dyni dodajmy pieczoną. To proste! Zawijamy kawałki dyni (ze skórą) w folię aluminiową i pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 30 minut. Po ostygnięciu odkrawamy skórę, blendujemy miąższ. Dodajemy resztę składników. 

Składniki

1 szklanka miąższu z dojrzałej dyni
1 jajko
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
olej do smażenia (kokosowy lub rzepakowy)
1/2 łyżeczki cynamonu (jeśli lubicie), szczypta soli
łyżka cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka oleju kokosowego lub rzekapowego
cukier puder do posypania

Dla cierpliwych:

Zamiast surowej dyni dodajmy pieczoną. To proste! Zawijamy kawałki dyni (ze skórą) w folię aluminiową i pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 30 minut. Po ostygnięciu odkrawamy skórę, blendujemy miąższ. Dodajemy resztę składników.

Artykuł pochodzi z archiwum magazynu ZWIERCIADŁO

ZOBACZ AKTUALNE WYDANIE »