Podstępna cukrzyca

123rf.com

Stała się tak powszechnym schorzeniem, że można już mówić o epidemii. Jednak dzisiaj każdy chory na cukrzycę może odzyskać kontrolę nad swoim życiem i wypowiedzieć jej wojnę. Problem w tym, że większość osób nawet nie wie o swojej chorobie.

 

reklama

W 1980 roku na świecie było 153 mln osób chorych na cukrzycę, w 2008 roku – już 347 mln, a jak przewiduje IDF (International Diabetes Federation), w 2030 roku będzie ich 552 mln! Rocznie z powodu cukrzycy na świecie umiera 4,8 mln ludzi. Jak wynika z badań, około dwóch trzecich pacjentów w USA, którzy trafiają do szpitala z powodu zawału serca, ma stan przedcukrzycowy lub nierozpoznaną cukrzycę. Sytuacja z otyłością jest równie dramatyczna. Aż u 70 proc. pacjentów z nadwagą i otyłością występuje insulinooporność. Ponieważ stan przedcukrzycowy nie daje poważnych objawów, zwykle jest bagatelizowany. Niestety, coraz częściej choroby te dotykają dzieci. Z raportu WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) wynika, że w ciągu ostatnich 20 lat w naszym kraju trzykrotnie wzrosła liczba dzieci z nadwagą. Polskie 11-latki są grubsze niż ich rówieśnicy w Europie i USA. Cukrzyca i otyłość powodują wiele powikłań prowadzących do chorób serca, układu krążenia, udaru mózgu, nowotworów, ciśnienia tętniczego, depresji, ślepoty, niewydolności nerek. Badania dowodzą, że większość leków mających obniżyć poziom cukru we krwi obciąża i tak już osłabioną trzustkę i za ich sprawą pacjenci przybierają na wadze. Nakręca się spirala – rośnie zapotrzebowanie na kolejne środki farmakologiczne, bo choroba nadal postępuje. To powszechne podejście skraca życie i zwiększa ryzyko wystąpienia zawału mięśnia sercowego. Tymczasem skuteczne lekarstwo na cukrzycę i otyłość istnieje. Jest nim właściwe jedzenie.

Na drodze do zdrowia
25-letnia kobieta przyjechała do kliniki z lekką nadwagą i ze zdiagnozowaną już cukrzycą typu 2. Wprowadziliśmy zmiany w jej stylu żywienia – wyeliminowaliśmy z diety szkodliwe dla niej produkty, oczyściliśmy i dotleniliśmy organizm. Jej droga do zdrowia nie była łatwa, bo musiała przestawić się na gotowanie posiłków w domu, wyeliminować pszenicę i cukier, pożegnać się z produktami przetworzonymi oraz mięsem i nabiałem, ale po dwóch miesiącach nowego życia jej lekarz prowadzący zdecydował się na obniżenie dawki insuliny, choć trudno mu było uwierzyć, że wyniki badań poprawiły się tak znacznie. Właściwa dieta jest najlepszym lekarstwem w walce zarówno z otyłością, jak i cukrzycą – oparta na roślinach, niskokaloryczna i niskoglikemiczna jest w stanie przynieść efekty lepsze niż leczenie farmakologiczne, bez jakichkolwiek niepożądanych działań ubocznych.

Artykuł pochodzi z archiwum magazynu ZWIERCIADŁO

ZOBACZ AKTUALNE WYDANIE »