Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy
45050485 - anxiety human brain problem autism stress mental condition vector

Pomóż sobie podczas depresji

To, co jemy, wpływa nie tylko na nasze ciało, lecz także na nasz stan psychiczny.


Depresja ma różne oblicza – od przewlekłego zmęczenia i  braku wiary we własne siły do ataków agresji, a  nawet myśli samobójczych. W ciężkich stanach nieodzowna jest oczywiście wizyta u lekarza i  pomoc farmakologiczna. Ale nie zapominajmy, że odpowiednim jedzeniem możemy wspomóc nasze samopoczucie.

Depresja może mieć podłoże somatyczne związane z niedożywieniem, gdy źle przyswajamy jakieś składniki odżywcze, substancje mineralne czy witaminy. Te zaburzenia można zidentyfikować dzięki zaawansowanej, choć niedrogiej diagnostyce polimorfizmów genetycznych, poziomu kwasów organicznych oraz hormonów i  enzymów. Jednak najważniejsze, by nie dopuścić do takiego stanu.

Jak wspomagać leczenie depresji w  nowoczesny sposób? Przede wszystkim należy określić, jakie procesy metaboliczne uległy zaburzeniu, na jakim etapie następuje blokada wchłaniania substancji odżywczych. Czy przyczyna tkwi w  niewłaściwym odżywianiu, czy w nietolerancji pokarmowej, zakażeniu pasożytniczym, czy może w dysfunkcji genów odpowiedzialnych za przekształcanie atomów minerałów i  witamin w komórki naszego organizmu. Często powodem jest brak ruchu lub niewłaściwe uprawianie sportu.

Kiedy już dysponujemy wynikami badań, możemy przystąpić do leczenia, które polega na zapewnieniu odpowiednich składników odżywczych, podanych w taki sposób, aby komórki układu nerwowego mogły się bez przeszkód regenerować. Bardzo ważne jest także dostarczenie komórkom odpowiedniej ilości tlenu. Coraz popularniejsze stają się zabiegi w komorze hiperbarycznej.

„Pokarmy szczęścia”

Szpinak – bogaty w kwas foliowy, łagodzi stany depresyjne i  niweluje przemęczenie.

Pestki dyni – zawarty w nich tryptofan pobudza organizm
do produkcji serotoniny,
czyli hormonu szczęścia.

Nasiona chia – kwasy tłuszczowe omega-3 wpływają na poprawę nastroju.

Nerkowce – występujący w nich magnez poprawia samopoczucie i przeciwdziała wahaniom nastrojów.

Awokado – zawarty w nim potas wspomaga prawidłowe działanie komórek nerwowych oraz komunikację między nimi.

Banan – witaminy z  grupy B są doskonałym naturalnym lekiem na irytację i  stany nerwowe.

Kampania: Depresja jako rozwój

23 lutego to Ogólnopolski Dzień Walki z Depresją. Z tej okazji w  kilkudziesięciu ośrodkach psychoterapeutycznych, rozwojowych i  gabinetach prywatnych w  kilkunastu miastach w  Polsce będzie można bezpłatnie zasięgnąć porady na temat swojego samopoczucia, porozmawiać o życiu z  depresją, wziąć udział w warsztatach terapeutycznych, wykładach, seminariach (przykładowe tematy: „Perfekcjonizm i  depresja”, „Od wypalenia zawodowego do depresji”,„Depresja w związku” itp). Akcja trwa od 23 lutego do 23 marca 2017 roku, organizowana jest po raz piąty. Więcej informacji na http://reakcjawdepresji.pl

Na lepszy humor

Stosuj dietę bogatą w  składniki odżywcze.
Podwyższony poziom cytokin prozapalnych powoduje brak energii, obniżenie nastroju. Dlatego stosujmy dietę zmniejszającą stan zapalny w  organizmie, wykluczając  produkty wywołujące nietolerancję pokarmową.

Uzupełnij swój talerz przeciwutleniaczami.
Mózg jest szczególnie narażony na działanie wolnych rodników odpowiedzialnych m.in. za uszkadzanie i  starzenie się komórek. Antyoksydanty, takie jak: beta-karoten, witaminy C i  E, zawarte przede wszystkim w warzywach i owocach, są w stanie zwalczać ich destrukcyjne działanie.

Odpowiednio dobieraj węglowodany.
Spożycie produktów bogatych w węglowodany złożone (produkty pełnoziarniste, kasze, rośliny strączkowe) podnosi poziom serotoniny w  mózgu, w skutek czego nie odczuwamy niepokoju czy lęku.

Jedz potrawy bogate w  białko.
Tuńczyk, indyk czy kurczak są bogate w  tyrozynę, która zwiększa poziom dopaminy i  noradrenaliny. Substancje te poprawiają naszą koncentrację i  działają pobudzająco. Dobre źródła zdrowych białek to: fasola, groch, ryby, drób ekologiczny, produkty sojowe.

Spożywaj odpowiednią ilość witaminy D.
Zwiększa ona poziom serotoniny w  mózgu. Naukowcy zauważają różnice w  zapotrzebowaniu organizmu na ten składnik w  zależności od miejsca zamieszkania, pory roku czy rodzaju skóry. Naukowcy z  University of Toronto zaobserwowali, iż osoby cierpiące na depresję powinny zwrócić uwagę na wyższą podaż witaminy D.

Wybieraj potrawy bogate w  selen.
Jest minerałem potrzebnym do utrzymania dobrego stanu zdrowia. W badaniu z Texas Tech University dzienne do suplementowanie diety o  200 µg selenu przez siedem dni u 16 starszych osób poprawiło stan łagodnej i  umiarkowanej depresji. Orzechy brazylijskie są najbogatszym żywieniowym źródłem selenu. Już jeden orzech brazylijski pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek!

Utrzymaj odpowiednią masę ciała.
Badania opublikowane w  „Journal of Clinical Psychology” pokazują związek pomiędzy otyłością a depresją. Osoby cierpiące na depresję są bardziej narażone na otyłość. Naukowcy uważają, że zależność ta może wynikać ze zmian fizjologicznych, które występują w  układach odpornościowym i  hormonalnym.

„Kochamnietruje.pl” – Twoje miejsce!

Kochane, bliskie osoby chcemy nakarmić najsmaczniej.
W „Kocham nie truję” chodzi nam tylko o to, żeby „najsmaczniej” było równie ważne jak „najzdrowiej”. I o to, żeby jedno drugiego nie wykluczało.
Wszyscy będziemy się tutaj uczyć
Kochamnietruje.pl to miejsce dla Was. Wszystkich zainteresowanych... więcej

Proponowane przepisy

POLECANE KSIĄŻKI