1. Mięso z dorsza doprawiamy solą, pieprzem, roztartymi w moździerzu ziarnami kolendry i drobno posiekaną natką pietruszki. Formujemy pulpeciki o średnicy ok. 2 cm i obtaczamy je w mące.
2. Czosnek dość drobno siekamy. Na patelnię z wysokim rantem wlewamy oliwę i od razu dodajemy czosnek. Smażymy na średnim ogniu przez kilka minut, aż czosnek uwolni swój aromat i stanie się złoty – uważajmy, żeby się nie przypalił! Wlewamy passatę, czyli przecier ze świeżych pomidorów, i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem (w razie konieczności także odrobiną cukru), a następnie wkładamy pulpeciki otrząśnięte z nadmiaru mąki i gotujemy jeszcze 10–12 minut, Pod koniec dodajemy lekko poszarpane liście bazylii. Pulpety pozostaną miękkie i soczyste.
3. Podajemy je na wykałaczkach w formie przekąsek.
Składniki
Na 8 porcji:
200 g mielonego dorsza
1/4 łyżeczki ziaren kolendry
4–5 gałązek natki pietruszki
30 g mąki
400 g passaty pomidorowej
3 łyżki oliwy
1–2 ząbki czosnku
3–4 listki bazylii (na sam koniec)
sól i świeżo mielony pieprz
Czas przygotowania: 1 godzina