Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Sałatka z  ośmiornicą i  ziemniakami

Składniki:

Na 6 porcji:

Ośmiornica:

1 kg mrożonej ośmiornicy
120 g cebuli
170 g marchewki
1 łodyga selera naciowego
2 liście laurowe
3 owoce ziela angielskiego

Sałatka ziemniaczana:

700 g żółtych ziemniaków
2 łodygi selera naciowego
100 g czerwonej cebuli
4 łyżki oliwy
1⁄4 cytryny + otarta skórka
1 ząbek czosnku
1⁄2 pęczka natki pietruszki
sól i świeżo mielony pieprz

Dodatki:

1 seler naciowy
1 biała cebula
garstka ulubionych ziół: natki pietruszki, gwiazdnicy itp.

Czas przygotowania: 1 godzina 35 minut

Sposób przygotowania:

1. Ośmiornicę rozmrażamy. Marchew obieramy, razem z selerem naciowym i  cebulą kroimy w cienkie plastry, wrzucamy do garnka, dodajemy przyprawy i  zalewamy 2,5 l zimnej wody. Doprowadzamy do wrzenia i  2–3 razy zanurzamy w  bulgocącej wodzie nogi ośmiornicy, trzymając za głowę. Następnie gotujemy całą na średnim ogniu pod przykryciem przez ok. 40 minut. Hartujemy w  zimnej wodzie.

2. Obieramy i  gotujemy ziemniaki, kroimy na kawałki wielkości kęsa. Seler naciowy
tniemy w cienkie plasterki, a  czerwoną cebulę w  drobną kostkę.

3. Tuż przed podaniem kroimy ośmiornicę na kawałki wielkości kęsa, łączymy z  sałatką ziemniaczaną i  dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, skórkę z cytryny, oliwę, sok z  cytryny, sól i  pieprz.

4. Dekorujemy selerem naciowym, cebulą pokrojonymi w  cienkie plastry oraz ziołami przetrzymanymi przez 15 minut w  lodowatej wodzie.


Polecane przepisy

POLECANE KSIĄŻKI