Sałatka z jarmużem, dynią i  prażonymi orzechami


sałatka z jarmużemMusztardy, miód, pastę tahini wymieszać trzepaczką w misce. Następnie dolewać po kropli oliwę. Doprawić sokiem z cytryny i solą. Jeśli sos jest za gęsty, dodać kilka kropel zimnej wody. Jarmuż porwać na mniejsze kawałki, umyć i wysuszyć. Wrzucić do gotującej się osolonej wody na ok. 10–15 sekund. Następnie zahartować w zimnej wodzie z lodem. Po ostygnięciu dokładnie osuszyć. Buraki umyć, osuszyć, skropić oliwą, posolić, owinąć w folię aluminiową i piec w temp. 160 stopni Celsjusza przez ok. 40 minut. Ostudzić i obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę.
Dynię pokroić na długie, równe paski, ułożyć na blasze, polać odrobiną oliwy, posolić i dodać gałązkę rozmarynu. Piec w temp. 200 stopni Celsjusza, aż dynia zmięknie. Do prawie gotującej się wody (1 litr) wlać 2 łyżki białego octu winnego. Mieszać wodę trzepaczką, aby powstał „wir”. Jajka wybić ze skorupki i delikatnie umieścić w wodzie. Gotować przez ok. dwie i pół minuty. Jeżeli ma być użyte później, zahartować je w zimnej wodzie. Marchew obrać i pokroić w cienkie paski, a następnie w julienne (bardzo cienkie słupki). Orzechy laskowe uprażyć w piecu w 180 st. Celsjusza, aż będzie złotobrązowy.

reklama

Prezentacja
Dynię rozłożyć w okolicach środka talerza (może być nierównomiernie). Jarmuż wymieszać z pokrojonym w kostkę burakiem, odrobiną dressingu i ułożyć pomiędzy plastrami dyni (ważne, aby jarmuż rozłożyć „rosnąco” w górę). Następnie dołożyć słupki marchewki, jajko w koszulce (przed podaniem należy zanurzyć je na
10 sekund we wrzątku). Całość posypujemy prażonymi orzechami laskowymi.

Składniki

Składniki na 4 porcje:

250 g jarmużu
200 g dyni
2 marchewki
4 jajka
1/2 garści orzechów laskowych
2 buraki średniej wielkości
sól
oliwa

Dressing musztardowo-miodowy:
1 łyżeczka musztardy dijon
1 łyżeczka ulubionego miodu
1 łyżeczka pasty tahini lub pasty z mielonych migdałów
1 łyżeczka musztardy ziarnistej
2–3 krople soku z cytryny
200 ml oliwy extra virgin

Czas przygotowania: godzina

Artykuł pochodzi z archiwum magazynu ZWIERCIADŁO

ZOBACZ AKTUALNE WYDANIE »