1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Zdrowie

Sałatka z  kolorowych marchewek

Marchewki płuczemy, obieramy. Ogórek i  rzodkiewkę dokładnie myjemy. Wszystkie warzywa obieraczką do warzyw ścinamy na bardzo cienkie wstążki (w  przypadku rzodkiewek będą to plastry) i  wkładamy do wody z lodem. Miód łączymy z  pastą miso oraz octem ryżowym, a  następnie za pomocą blendera powoli, cienkim strumieniem wtłaczamy olej, tworząc gładki dressing idealny do świeżych warzyw. Na talerzu układamy marchewki, ogórek i  rzodkiewkę, następnie skrapiamy całość dressingiem i  dekorujemy fistaszkami, rodzynkami oraz świeżą kolendrą.
Składniki

Na ok. 4 porcje:

1 mały świeży ogórek 1 rzodkiewka 2 pomarańczowe marchewki 2 żółte marchewki 2 purpurowe marchewki garść upieczonych fistaszków garść namoczonych rodzynek

Składniki na dressing:

2 łyżki jasnej pasty miso 1 łyżka miodu 1 łyżka octu ryżowego 8 łyżek oleju rzepakowego świeża kolendra do dekoracji

 

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze