Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Sałatka z  kolorowych marchewek

Składniki:



Na ok. 4 porcje:

1 mały świeży ogórek
1 rzodkiewka
2 pomarańczowe marchewki
2 żółte marchewki
2 purpurowe marchewki
garść upieczonych fistaszków
garść namoczonych rodzynek

Składniki na dressing:

2 łyżki jasnej pasty miso
1 łyżka miodu
1 łyżka octu ryżowego
8 łyżek oleju rzepakowego
świeża kolendra do dekoracji
 


Sposób przygotowania:

Marchewki płuczemy, obieramy. Ogórek i  rzodkiewkę dokładnie myjemy. Wszystkie warzywa obieraczką do warzyw ścinamy na bardzo cienkie wstążki (w  przypadku rzodkiewek będą to plastry) i  wkładamy do wody z lodem. Miód łączymy z  pastą miso oraz octem ryżowym, a  następnie za pomocą blendera powoli, cienkim strumieniem wtłaczamy olej, tworząc gładki dressing idealny do świeżych warzyw. Na talerzu układamy marchewki, ogórek i  rzodkiewkę, następnie skrapiamy całość dressingiem i  dekorujemy fistaszkami, rodzynkami oraz świeżą kolendrą.

Polecane przepisy

POLECANE KSIĄŻKI