Sałatka z  kolorowych marchewek

reklama

Marchewki płuczemy, obieramy. Ogórek i rzodkiewkę dokładnie myjemy. Wszystkie warzywa obieraczką do warzyw ścinamy na bardzo cienkie wstążki (w przypadku rzodkiewek będą to plastry) i wkładamy do wody z lodem. Miód łączymy z pastą miso oraz octem ryżowym, a następnie za pomocą blendera powoli, cienkim strumieniem wtłaczamy olej, tworząc gładki dressing idealny do świeżych warzyw. Na talerzu układamy marchewki, ogórek i rzodkiewkę, następnie skrapiamy całość dressingiem i dekorujemy fistaszkami, rodzynkami oraz świeżą kolendrą.
Składniki

Na ok. 4 porcje:

1 mały świeży ogórek
1 rzodkiewka
2 pomarańczowe marchewki
2 żółte marchewki
2 purpurowe marchewki
garść upieczonych fistaszków
garść namoczonych rodzynek

Składniki na dressing:

2 łyżki jasnej pasty miso
1 łyżka miodu
1 łyżka octu ryżowego
8 łyżek oleju rzepakowego
świeża kolendra do dekoracji

Artykuł pochodzi z archiwum magazynu ZWIERCIADŁO

ZOBACZ AKTUALNE WYDANIE »