Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Sałatka z zielonych szparagów

Składniki:



Na 4 porcje:


8 świeżych zielonych szparagów

1 mały koper włoski

4 jajka w koszulkach

1 garść pokrojonego w kostkę pieczywa

1 garść uprażonych płatków migdałów

1 doniczka rukwi wodnej (do dekoracji)

4 łyżki oliwy truflowej

1 łyżka masła

1 łyżeczka soli maldon w płatkach

Sposób przygotowania:

Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe części, tniemy na mandolinie kuchennej w  milimetrowe paski i  wkładamy do wody z  lodem. Umyty i  oczyszczony koper włoski kroimy na cztery części tak, aby uzyskać piękny przekrój. Ścinamy go wzdłuż przekroju na bardzo cienkie plasterki i  wkładamy do wody z  lodem. Pokrojone pieczywo rumienimy na suchej patelni, aby uzyskać brązowy kolor. Pod sam koniec rumienienia dodajemy odrobinę masła. Jajko w  koszulce układamy na talerzu, dodajemy osuszone paski warzyw, uprażone płatki migdałów, grzanki. Całość dekorujemy rukwią wodną, skrapiamy oliwą truflową i  posypujemy solą maldon.

Polecane przepisy

POLECANE KSIĄŻKI