1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Zdrowie

Sałatka z zielonych szparagów

Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe części, tniemy na mandolinie kuchennej w  milimetrowe paski i  wkładamy do wody z  lodem. Umyty i  oczyszczony koper włoski kroimy na cztery części tak, aby uzyskać piękny przekrój. Ścinamy go wzdłuż przekroju na bardzo cienkie plasterki i  wkładamy do wody z  lodem. Pokrojone pieczywo rumienimy na suchej patelni, aby uzyskać brązowy kolor. Pod sam koniec rumienienia dodajemy odrobinę masła. Jajko w  koszulce układamy na talerzu, dodajemy osuszone paski warzyw, uprażone płatki migdałów, grzanki. Całość dekorujemy rukwią wodną, skrapiamy oliwą truflową i  posypujemy solą maldon.
Składniki

Na 4 porcje:

8 świeżych zielonych szparagów
1 mały koper włoski
4 jajka w koszulkach
1 garść pokrojonego w kostkę pieczywa
1 garść uprażonych płatków migdałów
1 doniczka rukwi wodnej (do dekoracji)
4 łyżki oliwy truflowej
1 łyżka masła
1 łyżeczka soli maldon w płatkach

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze