Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Śledź z  pieczonym ziemniakiem, brukselką i  topinamburem

Składniki:

Na 4 porcje:
4 filety śledziowe w zalewie „wiejskiej” z  cebulą
5 brukselek
2 topinambury
1/3 jabłka
2 łodygi selera naciowego
4 ziemniaki o takiej samej wadze

Dressing:
2 łyżeczki musztardy francuskiej
1 łyżeczka miodu
sok z 1/4 cytryny
7 łyżek oliwy
sól
świeżo zmielony pieprz

Czas przygotowania: 45 minut

Sposób przygotowania:

Ziemniaki szorujemy i  w  całości pieczemy do miękkości przez około 35–40 minut w 180 stopniach Celsjusza. W  tym czasie przygotowujemy dressing: emulgujemy trzepaczką musztardę z  sokiem z  cytryny oraz miodem i  wlewamy cienkim strumieniem oliwę.

Doprawiamy solą i  pieprzem. Brukselki listkujemy, odcinając głąbiki i  rozdzielając poszczególne warstwy. Blanszujemy je przez minutę we wrzącej wodzie, następnie hartujemy w lodowatej. Topinambur szorujemy i  tniemy na cienkie plasterki. Płuczemy trzykrotnie, przechowujemy w  wodzie z  lodem. Seler naciowy tniemy na cienkie podłużne plastry i  również przechowujemy w  wodzie z lodem. Jabłko tuż przed podaniem tniemy w  zapałkę.

Na talerzu układamy filety śledziowe, polewamy dressingiem, układamy na nim osączone surowe i  blanszowane warzywa. Podajemy z  gorącym ziemniakiem.

Przepis Grzegorza Łapanowskiego

Polecane przepisy

POLECANE KSIĄŻKI