Słona cena słonych potraw

Nadmiar soli w diecie jest obecnie uznawany za przyczynę podwyższonego ryzyka nadciśnienia tętniczego, a co za tym idzie, chorób układu krążenia oraz nerek.
Dwa niezależne badania, których wyniki opublikowano w magazynie „Nature”, wykazały, że sól może odgrywać ważną rolę także w patogenezie chorób autoimmunologicznych, takich jak stwardnienie rozsiane, cukrzyca typu 1, łuszczyca, reumatoidalne zapalenie stawów i zesztywniające zapalenie stawów.

reklama

Na przestrzeni ostatnich kilkudziesięciu lat naukowcy zauważyli stały wzrost częstości występowania chorób autoimmunologicznych w krajach zachodnich. Ponieważ zjawiska tego nie można tłumaczyć wyłącznie uwarunkowaniami genetycznymi, badacze wysunęli hipotezę, że jest ono związane z czynnikami środowiskowymi.

Zwrócili m.in. uwagę na fakt, że w krajach rozwiniętych nastąpiła ostatnimi czasy diametralna zmiana stylu życia oraz nawyków żywieniowych – do codziennego menu weszło wysoko przetworzone jedzenie i dania typu fast food, które mają zazwyczaj znacznie wyższą zawartość soli niż posiłki przygotowywane w domu.

Aby sprawdzić, czy nadmiar soli w diecie może być jednym z czynników środowiskowych wpływających na występowanie chorób autoimmunologicznych, naukowcy z Yale School of Medicine pod kierownictwem prof. Davida Haflera przeprowadzili eksperyment na myszach. Wyniki ich badań wykazały, że sól pobudza u gryzoni produkcję limfocytów Th17, które przyczyniają się do powstawania wielu chorób autoimmunologicznych i są odpowiedzialne za szybki rozwój reakcji zapalnej. Komórki zapalne są zwykle używane przez układ odpornościowy w celu ochrony przed infekcją bakteryjną, wirusową, grzybiczą czy przed pasożytami, jednak w przypadku chorób autoimmunologicznych atakują one zdrowe tkanki.