Sprawdź na co Twoje geny mają apetyt!

Czy czeka nas rewolucja w odżywianiu? Wszystko wskazuje na to, że tak! W ostatniej dekadzie nastąpił znaczący rozwój nutrigenomiki, czyli nauki łączącej wiedzę o żywności i żywieniu z biologią molekularną.
Dzięki temu dostępne są już badania materiału genetycznego, które pomogą wskazać najlepszy sposób odżywiania, odpowiedni dla genomu konkretnej osoby. Oznacza to, że już niedługo każdy z nas będzie miał możliwość poznania produktów, które są dla nas najbardziej odpowiednie i dowiedzenia się… co tak naprawdę lubią nasze geny.

reklama

Nowa dziedzina nauki

Nutrigenomika jest szybko rozwijającą się dziedziną nauki, zajmującą się badaniem zależności między żywieniem, a genomem oraz indywidualną odpowiedzią na składniki diety w obrębie genomu. Naukowcy już od ponad 25 lat poznają wpływy niektórych substancji odżywczych na ekspresję genów i rozwój chorób. Nutrigenomika pozwala zrozumieć, jak odżywianie wpływa na metabolizm, a przez to na ogólną homeostazę organizmu.

Genom jest zbiorem wszystkich genów, mieszczących się w 23 parach chromosomów, w których zapisana jest informacja na temat naszych wyjątkowych cech fizycznych i psychicznych, a także osobniczej skłonności do pewnych chorób. Na przestrzeni całego życia pod wpływem wielu czynników geny ulegają niebezpiecznym uszkodzeniom, które to uszkodzenia uaktywniają zapisane w genach choroby.

Skąd wiemy, że jedzenie ma wpływ na geny?

Naukowcy holenderscy i amerykańscy od lat śledzili stan zdrowia ludzi, których ciężarne matki narażone były na głód w czasie zimy 1944/1945 roku w zachodniej Holandii. Wyniki ich doświadczenia wykazały, iż u ludzi, których organizm niedożywiony był w życiu płodowym częściej występują różnorakie schorzenia, np. cukrzyca typu drugiego. Zaobserwowano również trzykrotnie większe prawdopodobieństwo wystąpienia choroby wieńcowej. W jaki jednak sposób organizm ludzki „pamięta” głód po sześćdziesięciu latach?