Starość nie radość?

Alzheimer pozbawia ludzi wspomnień, odbiera zdolność myślenia i rozumowania. Dotyka w równej mierze bogatych i biednych bez względu na poziom wykształcenia i pozycję społeczną.
Choroby degeneracyjne, które znacznie upośledzają naszą sprawność i obniżają jakość życia, kojarzą nam się raczej z podeszłym wiekiem. Z roku na rok rośnie liczba zachorowań na nie, ale jednocześnie obniża się wiek, w jakim zaczynają się pojawiać. Niewiele osób wie, że ich rozwój rozpoczyna się w naszym organizmie 20–30 lat wcześniej, zanim dadzą pierwsze objawy! Obecnie na choroby demencyjne, niegdyś typowe tylko dla osób w podeszłym wieku, zaczynają chorować ludzie już około 40. roku życia! Oznacza to, że zagościły u nich już w wieku 10–20 lat.

reklama

To były złe wiadomości – dobra jest taka, że możemy im zapobiegać. Alzheimer jest bardzo ciężką, śmiertelną chorobą. Pogarsza się pamięć, zdolności rozumowania, planowania i podejmowania decyzji. Z czasem pojawiają się trudności z poprawnym wypowiadaniem słów, zachowania nacechowane agresją. Choroba Alzheimera stanowi szóstą co do częstości przyczynę śmierci w USA. Szacuje się, że w 2050 roku na całym świecie z jej powodu będzie cierpieć około 80 milionów ludzi i stanie się to trzecią co do częstości przyczyną śmierci, zaraz po chorobach sercowo-naczyniowych i cukrzycy.

Czy grozi ci Alzheimer?

Badania dowodzą, że np. wysokie ciśnienie tętnicze krwi oraz miażdżyca mogą prowadzić do chorób naczyń krwionośnych mózgu, upośledzając lub blokując dopływ krwi, a zatem i tlenu do różnych obszarów tego narządu. Proces ten może prowadzić do udaru lub otępienia naczyniowego będącego drugą co do częstości występowania chorobą neurodegeneracyjną. Ponadto u osób z nadciśnieniem częściej stwierdza się podwyższony poziom biomarkerów alzheimera. Według danych statystycznych 80 proc. pacjentów z tym schorzeniem cierpi także z powodu chorób serca, a 40 proc. z nich – z powodu chorób naczyń krwionośnych mózgu. Według badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu w Kentucky, zajmujących się badaniem procesów starzenia, podwyższony poziom homocysteiny we krwi i będące jego następstwem choroby naczyń krwionośnych przyspieszają postęp alzheimera. Czynnikami wpływającymi na wzrost poziomu homocysteiny we krwi jest dieta bogata w białko zwierzęce, uboga w kwas foliowy oraz witaminy B6 lub B12.

Artykuł pochodzi z archiwum magazynu ZWIERCIADŁO

ZOBACZ AKTUALNE WYDANIE »