Tarta czekoladowa z  solonym karmelem


1. Z mąki, kakao, cukru pudru, szczypty soli i masła pokrojonego w kostkę zagniatamy ciasto do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy żółtka rozmącone z wodą i szybko wyrabiamy ciasto na gładką, elastyczną masę. Rozpłaszczamy na grubość 3–4 cm i chłodzimy w lodówce przez około godzinę.

reklama

2. Ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy formę do tarty o średnicy ok. 33 cm, robimy dziurki widelcem. Wkładamy na 15 minut do zamrażalnika. Pieczemy 20–25 minut w 185 stopniach C, aż ciasto będzie suche. Studzimy.

3. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę, zdejmujemy z ognia i łączymy stopniowo z zimną śmietanką. Wlewamy ją na podpieczony czekoladowy spód i studzimy w temperaturze pokojowej.

4. Na patelni na średnim ogniu roztapiamy cukier z wodą. Nie mieszamy, a jedynie balansujemy patelnią. Gdy masa nabierze bursztynowego koloru, wlewamy obie śmietany, doprawiamy solą i drewnianą szpatułką mieszamy, redukujemy ilość płynu, by uzyskać gęsty karmelowy sos. W trakcie studzenia masa także tężeje. Jeszcze ciepły wylewamy na warstwę czekoladową. Studzimy w lodówce.

5. Orzechy ziemne drobno siekamy. Podobnie czekoladę. Posypujemy równomiernie ciasto.

Przepis Grzegorza Łapanowskiego

Składniki

Na 13 porcji:
Kruche ciasto: 200 g mąki
100 g zimnego masła
2 żółtka
60 g cukru pudru
30 g kakao
2 łyżki lodowatej wody
szczypta soli

Solony karmel:
200 g cukru
2 łyżki wody
100 g śmietany 18-proc.
100 g śmietanki 36-proc.
szczypta soli

Masa ganache czekoladowa:
400 g gorzkiej czekolady
450 g śmietanki 36-proc.

Dodatki:
100 g prażonych orzechów ziemnych
100 g gorzkiej czekolady

Czas przygotowania: 1 godzina 15 minut + 45 minut chłodzenia

Artykuł pochodzi z archiwum magazynu ZWIERCIADŁO

ZOBACZ AKTUALNE WYDANIE »