Terrina z warzyw

reklama

Marchewki ścinamy na mandolinie w  bardzo cienkie paski. Pora przycinamy na długość foremki. Szpinak podsmażamy na maśle. Jaja łączymy ze śmietanką oraz gałką muszkatołową, doprawiamy solą oraz pieprzem i  roztrzepujemy na spójną masę. Do foremki wlewamy wodę na wysokość ok. 0,5 cm i  wykładamy ją folią spożywczą. Układamy kolejno warstwami: szpinak, bób, marchewkę oraz pora, pamiętając, aby przed ułożeniem każdej kolejnej warstwy zalać poprzednią masą jajeczną. Płyn powinien zakrywać warzywa. Wierzch naszej terriny wykładamy folią spożywczą i  wkładamy masę do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Całość pieczemy przez około godzinę – czas zależy od wielkości terriny. Po upieczeniu wyjmujemy terrinę z  formy, zdejmujemy folię i  odstawiamy do ostygnięcia. Na końcu kroimy w  plastry i  podajemy z  liśćmi świeżych sałat.
Składniki

Na 8 porcji:

5 obranych marchewek,
300 g umytego szpinaku,
400 g sparzonego i  obranego  bobu,
2 duże sparzone i obrane pory,
300 ml śmietanki,
7 jaj,
1 łyżka masła,
2 łyżki tartej gałki muszkatołowej,
sól i  pieprz do smaku,
liście świeżych sałat do dekoracji

Artykuł pochodzi z archiwum magazynu ZWIERCIADŁO

ZOBACZ AKTUALNE WYDANIE »