Wegańskie crumble jabłkowo – śliwkowe z imbirem i kardamonem

123rf.com


W naczyniu zmieszać suche składniki, dodać olej kokosowy i pastę tahini. Zagnieść. Wydrążone jabłka pokroić na plasterki, śliwki – na ćwiartki. Owoce ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą i oprószonym otrębami owsianymi. Posypać kruszonką. Piec ok. 30 min w 180 st. C z termoobiegiem. Po 25 min posypać płatkami migdałów i dwoma łyżkami cukru palmowego. Piec jeszcze 5 minut.

reklama

Składniki

Składniki na 8 porcji:

50 g zmielonych orzechów (laskowe oraz migdały)
150 g mąki orkiszowej
łyżka otrębów owsianych
łyżeczka zmielonego kardamonu
1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
łyżeczka cynamonu
miąższ z laski wanilii
3 łyżeczki pasty
sezamowej tahini
60 ml oleju kokosowego
4 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki cukru palmowego
3–4 łyżki płatków migdałowych uprażonych na patelni
2 duże jabłka
10–12 śliwek

Czas przygotowania: ok. 45 minut

Artykuł pochodzi z archiwum magazynu ZWIERCIADŁO

ZOBACZ AKTUALNE WYDANIE »