Zupa krem dyniowo – kokosowa z filecikami z pomarańczy

123rf.com


Dynię oczyścić z pestek i miąższu, pokroić w większą kostkę i wrzucić do garnka z wodą. Dodać obrany ziemniak, batat, cebulę, jabłka (obrane i pokrojone w ćwiartki) oraz łyżkę oliwy, sok z pomarańczy i śliwowicę. Gotować, aż wszystkie składniki zmiękną, a następnie zmiksować. Wlać mleko kokosowe, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Pomarańczę odfiletować i włożyć drobne kawałki do zupy. Dodatkowo można całość posypać uprażonymi pestkami dyni.

reklama

Składniki

Składniki na 4 porcje:

dynia hokkaido
batat
ziemniak
mała cebula
100 ml mleka kokosowego
2 jabłka
pomarańcza
sok z pomarańczy
łyżka oliwy
kieliszek śliwowicy
sól
pieprz

Czas przygotowania: 45 minut

Artykuł pochodzi z archiwum magazynu ZWIERCIADŁO

ZOBACZ AKTUALNE WYDANIE »