Zupa krem z  pasternaku i selera

zupa krem

Cebulę kroimy w piórka, obranego ziemniaka kroimy w kostkę. Rozgrzewamy olej w rondlu i podsmażamy cebulę oraz ziemniaki. Dodajemy obrane, pokrojone w kostkę pasternak i seler, smażymy przez 4 minuty. Następnie zalewamy śmietanką, bulionem i gotujemy tak długo, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy masło i miksujemy, przecedzamy przez sito i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Zupę przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
Składniki
Na 4 porcje:
3 bulwy selera,
6 pasternaków,
1 biała cebula,
1 ziemniak,
sól,
pieprz,
500 ml śmietanki 30-proc.,
300 ml bulionu z kurczaka,
3 łyżki zimnego masła,
2 łyżki oleju
Artykuł pochodzi z archiwum magazynu ZWIERCIADŁO

ZOBACZ AKTUALNE WYDANIE »