Zupa z  buraczków i  batatu

65650024 - beet soup garnished with heart shaped cream decoration, selective focus

 

Gęsta i zawiesista, lekko słodka. Najchętniej podaję ją z ugotowaną na sypko paloną kaszą gryczaną, ale możesz ją też podać z ryżem.

Batat obierz i pokrój w kostkę. Batat i buraki gotuj na parze przez 15 minut, by zmiękły. Następnie rozgrzej w garnku oliwę, dodaj drobno pokrojoną cebulę i zeszklij przez 5–7 minut. Dodaj kmin, następnie batat i buraki. Podsmaż kilka minut. Wlej wywar i gotuj na niewielkim ogniu ok. 30 minut. Zupę zmiksuj, dopraw solą i pieprzem. Podawaj z koperkiem, pokruszoną fetą i kaszą gryczaną. Możesz ją też podać z ugotowanym na półtwardo, pokrojonym w kostkę jajkiem.

Autor: Eliza Mórawska – Autorka jednego z najpopularniejszych blogów kulinarnych whiteplate.pl

Składniki
500 g buraków obranych i pokrojonych w kostkę
1 duży słodki ziemniak (batat) o wadze ok. 400 g
1 duża cebula cukrowa pokrojona w drobną kostkę
1 l wywaru jarzynowego ugotowanego na włoszczyźnie lub 2 ekologiczne kostki rosołowe bez glutaminianu sodu na 1 l wody
3 łyżki oliwy
2–3 łyżki pokruszonego sera feta
kilka łyżek ugotowanej kaszy gryczanej
1 łyżka posiekanego świeżego koperku
2 łyżeczki mielonego kminu indyjskiego
Zobacz także: Parowary – ranking
Artykuł pochodzi z archiwum magazynu ZWIERCIADŁO

ZOBACZ AKTUALNE WYDANIE »