Konopie z otrębami lnianymi – źródło legalnej energii!

Konopia znana jest prawie od „zarania dziejów”. W starożytnych Chinach uważana była za jedną z pięciu świętych roślin, ze względu na swoje niezwykle wszechstronne właściwości i możliwości wykorzystania. Cannabis sativa (tak brzmi jej łacińska nazwa) była najczęściej uprawianą rośliną naszej planety oraz źródłem tysięcy produktów. Z poszczególnych części konopi wytwarzano: włókno na tkaniny, olej opałowy, papier oraz leki. Była także jednym z najbardziej cenionych produktów spożywczych – stanowiła bogate źródło pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka, lepszego niż soja i porównywalnego do mięsa.
Niestety minione stulecie nie było zbyt przychylne dla tej rośliny. Stało się to za sprawą nielegalnej odmiany konopi indyjskiej o narkotycznym działaniu. Ustawy do spraw zwalczania narkomani doprowadziły  do tego, że w pełni legalna konopia przemysłowa okryła się złą sławą i zaprzestano jej uprawy. Na szczęście aktualne trendy, zarówno w zdrowym odżywianiu, jak i farmacji oraz kosmetologii wskazują na to, że uda się odczarować dotychczasowy wizerunek konopi, która na nowo zaczyna zyskiwać rzesze zwolenników.

reklama

Niezwykłe bogactwo nasion

Wysokobiałkowa konopia
Nasiona konopi zaliczane są do tzw. żywności super foods. Miano to zyskały ze względu na wysoką zawartość oraz idealne proporcje kwasów omega-6 do omega-3 oraz aminokwasów, co sprawia, że są doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Oprócz tego są także bogactwem witamin i minerałów. Nasiona konopi przemysłowej zawierają spore ilości żelaza, wapnia, cynku, fosforu, magnezu oraz witaminy E, która jest silnym przeciwutleniaczem – chroni między innymi kwasy tłuszczowe omega-3 przed utlenianiem, tym samym zachowując ich prozdrowotne właściwości. Białko zawarte w nasionach jest porównywalne do białek zwierzęcych, ale nie dostarcza złego cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych. Nasiona konopi charakteryzują się również wysoką zawartością błonnika pokarmowego, który poprawia pracę układu pokarmowego, sprzyja redukcji masy ciała, obniża stężenie cholesterolu oraz normalizuje zaburzenia gospodarki węglowodanowej. 

Dobroczynny len:

Nasiona lnu mają niesamowicie pozytywny wpływ na nasz przewód pokarmowy. Działają osłaniająco na żołądek oraz jelita, a także regulują ich pracę. Otręby wspomagają odchudzanie i utrzymanie prawidłowej wagi. Len dodatkowo wspiera kondycję skóry, włosów oraz paznokci.
W naturalny sposób poprawia samopoczucie.
Otręby lniane odznaczają się również wysoką zawartością błonnika, kwasów tłuszczowych omega-3, żelaza, magnezu oraz cynku. Zawierają także lekkostrawne białko bogate w aminokwasy.

 

Firma Melvit połączyła ze sobą te dwa niesamowicie bogate odżywczo rodzaje nasion i stworzyła wyjątkową i jedyną taką na rynku mieszankę Konopi z otrębami lnianymi.


Konopie z otrębami lnianymi

To kolejny produkt należący do linii Super foods. Jest on połączeniem wysokobiałkowych składników – nasion konopi przemysłowej i otrębów lnianych.  Mieszanka ma lekko orzechowy, przyjemny smak, który sprawia, że każda potrawa z jej dodatkiem smakuje lepiej.

Konopie z otrębami lnianymi to produkt dedykowany głównie osobom aktywnym fizycznie oraz tym, którzy chcą zadbać o swoje ciało oraz sylwetkę. Regularnie stosowany w codziennej diecie pomaga w podniesieniu wytrzymałości fizycznej i zamianie nadmiaru tkanki tłuszczowej w wymarzoną masę mięśniową. Wysoka zawartość białka sprawia, że produkt spożywany jako dodatek do posiłków na długo zapewni nam uczucie sytości, dzięki czemu nie mamy ochoty na podjadanie niezdrowych przekąsek.

Sposób podania:

Mieszankę można dodawać do jogurtów, płatków śniadaniowych, koktajli owocowych oraz sałatek. Doskonale sprawdza się także jako panierka do mięs, ryb itp. Można też używać jej jako dodatek do pieczywa własnej produkcji.

Cena: ok.7zł/150g.