Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Masz ochotę na jedzenie pełne witamin?

15 marca 2017 in Zdrowie by redakcja
Chociaż zupy na polskich stołach królują coraz rzadziej, nadal jesteśmy narodem spożywającym sporą ich ilość. I słusznie, ponieważ stanowią potężny zastrzyk cennych składników odżywczych, a przy okazji rozgrzewają. Są więc idealnym pomysłem na obiad w chłodne dni. Sprawdź, jakie zupy są najczęściej wybierane.

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Instytutu Filozofii i Socjologii PAN, aż 44% Polaków w codziennym menu uwzględnia zupy. Statystycznie rodacy spożywają średnio 3,8 mld litrów, co w przeliczeniu na jedną osobę daje wynik około 103 litry. To dobry wynik, choć mógłby być lepszy, zważywszy na korzyści wynikające z jedzenia zupy. Dlatego nie należy z niej rezygnować nawet, gdy nie posiadasz zdolności kulinarnych – jedzenie na telefon czy zamawiane online to sposób, by włączyć do swojego codziennego menu właśnie zupę.

Zupa to samo zdrowie

Zupa stanowi połączenie różnych składników: mięsa, warzyw, kasz, itp. Dlatego dostarcza wiele cennych i dobrze przyswajalnych substancji odżywczych: witamin i składników mineralnych – pod warunkiem, że jest właściwie przygotowana.

Warto przy tym podkreślić, że zupa jest posiłkiem idealnie sprawdzającym się u osób dbających o sylwetkę. Przyrządzona na bazie wywaru warzywnego jest sycąca, a jednocześnie niskokaloryczna. Ponadto wypełnia znaczną część żołądka, dzięki czemu pozostawia mniej miejsca na bardziej kaloryczne danie.

Zupy rozgrzeją w chłodne dni

O ile latem można spożywać niezliczoną ilość chłodników czy sałatek warzywnych, tak w chłodnie dni koniecznością jest co najmniej jeden ciepły posiłek. Trzeba bowiem mieć świadomość, że potrawy spożywane na zimno niepotrzebnie wyziębiają organizm. Przekłada się to nie tylko na większą podatność na infekcje, ale również… przybieranie na wadze. Jeśli człowiekowi jest zimno, ma większą tendencję do podjadania, a to już pierwszy krok do dodatkowych kilogramów.

Nieocenioną zaletą zup jest ich działanie rozgrzewające. Spożywane po uprzednim podgrzaniu sprawiają, że po ciele rozchodzi się przyjemne ciepło. Należy przy tym podkreślić, że wzbogacone przyprawami, potęgują swoje działanie rozgrzewające. Stanowią więc alternatywę dla herbat czy gorącego mleka, wzmacniając jednocześnie odporność – dzięki bogactwu witamin i składników mineralnych.

Tradycyjny rosół

Tradycyjny rosół to zupa o niezliczonych zaletach. Działa natychmiast rozgrzewająco, zaspokaja apetyt oraz uzupełnia niedobory składników odżywczych. Smakuje wyśmienicie – zarówno w wersji na bazie wywaru warzywnego, jak i wywaru mięsnego.

Rosół urzeka swoim wyjątkowym aromatem, co jest zasługą odpowiednio dobranych warzyw i przypraw. Dodatek marchewki, pietruszki, selera, przypalonej na ogniu cebuli oraz pieprzu, ziela angielskiego i liścia laurowego to konieczność.

Rozgrzewające właściwości rosołu spotęgujesz, dodając odrobinę kurkumy. Złocista przyprawa jest spokrewniona z imbirem, który słynie ze swojego rozgrzewającego działania.

Zupa marchewkowa z kolendrą

Zupa-krem z marchewki jest niezwykle sycąca. Podawana na ciepło, szybko rozgrzewa. Efekt ten potęguje dodatek kolendry. To przyprawa, która delikatnie podnosi ciśnienie krwi, dzięki czemu szybko robi się cieplej.

Marchewkowy krem jest lekki, delikatnie słodki. Wyróżnia go świeży smak.

l Dyniowy krem z imbirem

Krem dyniowy z dodatkiem imbiru to kolejna propozycja idealna na chłodne wieczory. Podawana na ciepło, natychmiast rozgrzewa – także za sprawą odrobiny startego korzenia. Jest także niezwykle sycąca – zarówno podawana samodzielnie, jak i w towarzystwie chrupiących grzanek czy groszku ptysiowego.

Krem z dyni urzeka delikatną słodkością przełamaną specyficznym smakiem imbiru. By wzbogacić jej walory, można dodać odrobinę papryczki chilli (także o działaniu rozgrzewającym) oraz soku ze świeżo wyciśniętej pomarańczy.

Krem z cukinii z dodatkiem kurkumy

Delikatna w smaku, idealnie złocista i natychmiast rozgrzewająca – taka jest zupa krem przyrządzana na bazie cukinii.

Swoje właściwości, dzięki którym po ciele rozchodzi się przyjemne ciepło, zawdzięcza nie tylko sposobowi podawania. To przede wszystkim zasługa dodatku kurkumy, która nie odpowiada wyłącznie za nadanie złocistego koloru. Podobnie jak imbir, wykazuje właściwości rozgrzewające.

Nie masz czasu na gotowanie? Zamów jedzenie przez internet

Chociaż przygotowanie zup zajmuje mniej czasu niż gotowanie niejednego obiadu, nie zawsze musisz mieć czas oraz ochotę na stanie w kuchni. Dlatego, zamiast zamawiać jedzenie na telefon, warto złożyć zamówienie przez internet. Korzystając z portalu gastronomicznego, otrzymujesz dostęp do wielu restauracji z twojej okolicy, by złożyć zamówienie na jedną z oferowanych menu zup. Tylko kilka kliknięć wystarczy, by w 30-40 minut zjawił się u ciebie dostawca z pyszną, ciepłą i sycącą zupą – idealną na chłodnie dni.


Jak utrzymać wakacyjny nastrój przez całe lato?

Okres urlopowy zaczął się na dobre, choć niestety, rzadko spędzamy całe wakacje na wyjeździe. Przez większą część lata chodzimy do pracy próbując poczuć wakacyjny klimat ...

Recepta na lęk? „Pokochaj swoje serce”

„Życie jest zaskakująco proste, gdy przestajemy je komplikować.” mówi Dagmara Skalska w swojej najnowszej książce „Pokochaj swoje serce” i przedstawia sposób na pokonanie lęku.
zamknij [x]

POLECANE KSIĄŻKI