Najzdrowsze warzywa. Fasola

123rf.com

O „superwarzywach” znanych od dawna w polskiej kuchni rozmawiamy z Urszulą Mijakoską, pierwszym diet coachem w Polsce. W pierwszym odcinku polecaliśmy ziemniaki, dziś pora na fasole.

reklama

Fasola jest podobno jednym z najbardziej wartościowych pokarmów. Czym zasłużyła sobie na taką opinię?

Podpisuję się pod tym stwierdzeniem. Już kilka łyżek stołowych fasoli i innych roślin strączkowych jest bardzo istotne dla zdrowia. Fasola zawiera duże ilości białka, które mogą zastępować białko pochodzenia zwierzęcego. To informacja szczególnie dla osób jedzących duże ilości mięsa i przypisujących białku mięsnemu nadzwyczajne znaczenie. Białko zawarte w roślinach strączkowych pomaga w regulowaniu poziomu cukru, wody oraz bierze udział w innych procesach przemiany materii zachodzących w ciele człowieka. Rośliny strączkowe, a więc i fasole, to prawdziwy skarb, zawierają bowiem tłuszcze i węglowodany złożone, w tym błonnik. Są bogatym źródłem wapnia, potasu, żelaza i witamin z grupy B. Natomiast coraz bardziej popularne kiełki roślin strączkowych stanowią wspaniałe źródło witaminy C i enzymów. Fasole są wspaniałym pokarmem dla osób, które chcą schudnąć, poprawić wygląd skóry. Ponadto wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu i oczyszczają organizm. Te wszystkie argumenty przemawiają za regularną obecnością fasoli – tak znanych w polskiej tradycyjnej kuchni – na naszym stole.

Tymczasem mimo tych wszystkich cennych substancji i prozdrowotnego działania wiele osób unika fasoli z powodu problemów z trawieniem. Jak im zapobiec?

To prawda, fasole wywołują rożnego rodzaju dolegliwości trawienno-jelitowe, ponieważ zawierają substancje odpowiedzialne za wytwarzanie gazów. Jeżeli regularnie będziemy spożywać fasole, to nasz układ pokarmowy zacznie produkować enzymy w ilościach potrzebnych do wyeliminowania tych niekorzystnych zaburzeń.

Podstawową czynnością w procesie przygotowania potraw z fasoli jest jej namaczanie przez 12 h. Dla lepszych efektów można zmieniać wodę raz lub dwa i potem nie gotować fasoli w wodzie, w której była namaczana. Jak woda zacznie się gotować, to należy zbierać pianę i gotować bez przykrycia.

Osoby uskarżające się na szczególne problemy z gazami, mogą dodawać pod koniec gotowania trochę octu jabłkowego lub winnego. Jeżeli przyrządzamy z fasoli sałatę, to możemy marynować ją przez ok 1/2 h w marynacie składającej się z: 2/3 octu jabłkowego lub winnego i w 1/3 z oliwy. Bardzo pomaga także gotowanie fasoli z nasionami kopru włoskiego lub kminku. Ponadto fasole dobrze jest posolić w ilości: 1/4 łyżeczki nierafinowanej soli lub 1 łyżeczka sosu sojowego na ok 220 g fasoli. Użycie soli jest w przypadku fasoli i problemów trawiennych uzasadnione, ponieważ sól wzmaga trawienie produktów wysokobiałkowych.

Jeżeli ktoś dopiero zaczyna przygodę z fasolą, to najłatwiejsze do strawienia są fasola azuki i mung, a także groszek zielony i soczewica. Na początku lepiej ograniczyć spożywanie fasol typu: jaś, czerwona i czarna.

Z czym najlepiej łączyć fasolę, żeby posiłek był zbilansowany?

Z warzywami zielonymi i nieskrobiowymi (np.:cebula, pomidor, papryka, zielona pietruszka, seler naciowy, cukinia, grzyby). Osoby ze sprawnym układem trawiennym (te, którym obce są dolegliwości trawienne) mogą także łączyć fasole z ziarnami zbóż.

Warto jeszcze dodać, że – oprócz wspomnianego już kminku lub kopru – wspaniale smakuje fasola doprawiona kolendrą, imbirem, tymiankiem, oregano.

Spotkałam się z opinią, że kobiety w ciąży oraz karmiące nie powinny jeść fasoli. Zgadzasz się z nią?

Kobiety w ciąży, które przed zajściem w ciąże jadły fasole i nie miały problemów trawiennych, a ciąża przebiega prawidłowo i jest niezagrożona nadal, stosują swój jadłospis, czyli mogą jeść fasole. Natomiast osoby, które nie jadły przed ciążą strączkowych, w tym fasoli, nie powinny nagle zmieniać swojego jadłospisu. Czas eksperymentów będzie odpowiedni po urodzeniu i wykarmieniu dziecka.

Jeśli chodzi o matki karmiące, to istnieje ta sama zależność. Warto podkreślić, że niemowlakom należy podawać strączkowe dopiero po skończeniu 18 miesięcy, ponieważ wcześniej dzieci nie mają wykształconych enzymów niezbędnych do prawidłowego trawienia. Za to świeży groszek zielony i fasolkę szparagową chętnie jedzą.

W Polsce uprawia się dwa gatunki fasoli: fasolę zwykłą (np. szparagową) i fasolę wielokwiatową (najbardziej znana to „jaś”), ale na świecie jest ich dużo więcej. Które z tych egzotycznych odmian warto wprowadzić do diety?

Dla osób odchudzających się wspaniała jest fasola azuki a dla zmęczonych mung. Pamiętajmy jednak o Jasiu, który wpływa korzystnie na wątrobę i płuca a także upiększa skórę.

Latem i jesienią łatwo można kupić świeżą fasolę. A zimą? Na co zwrócić uwagę kupując fasolę w puszce?

Zimą mamy fasolę suszoną i to o sposobach jej przygotowania mówiłam. Natomiast, wybierając produkty w puszce, warto zwrócić uwagę na to, by nie zawierał soli i tłuszczu zwierzęcego. Fasola puszkowana ma być bez dodatku cukru, soli i konserwantów.

Urszula Mijakoska, pierwszy Diet Coach w Polsce, autorka akredytowanego programu Diet Coaching, prowadzi KURSU DIET COACHINGU. Program akredytowany przez Izbę Coachingu trwa 6 miesięcy, zajęcia odbywają się w formie weekendowych zjazdów. Więcej na www.swiadomyrozwoj.pl