1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Zdrowie

Naturalne antybiotyki w walce z infekcjami

123rf.com
123rf.com
Jesień i zima to wyjątkowo trudny okres dla organizmu. Nie raz dopada nas katar, osłabienie, jest nam zimno. Co robić, aby szybko wrócić do zdrowia? Rozwiązaniem jest odpowiednia dieta. Co powinno się znaleźć w twoim menu?

Jesień i zima to wyjątkowo trudny okres dla organizmu. Nie raz dopada nas katar, osłabienie, jest nam zimno. A to dobre środowisko dla infekcji. Co robić, aby szybko wrócić do zdrowia? Rozwiązaniem jest odpowiednia dieta. Co powinno się znaleźć w twoim menu?

Imbir i chilli na rozgrzanie

W przypadku przeziębienia pierwszym symptomem, jaki wysyła nasz organizm, jest często uczucie przemarznięcia. Wtedy trzeba się rozgrzać. Pomocna może być ciepła kąpiel, ale także imbir i chilli dodane do potraw lub napojów. Gdy „coś nas bierze” powinniśmy wystrzegać się surowych owoców i warzyw, nabiału oraz zielonej herbaty, która – nawet ciepła – wychładza organizm.

Naturalne antybiotyki

Jeśli nie udało nam się powstrzymać przeziębienia od razu, w walce z chorobą pomogą naturalne antybiotyki stosowane od pokoleń w medycynie ludowej. Na pierwszym miejscu znajdują się oczywiście czosnek i cebula, które mają działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Można je dodać do potraw albo przygotować syrop,  zasypując pokrojoną cebulę cukrem i odstawiając na noc. Właściwości antybiotyczne ma również oregano, a szczególnie olejki eteryczne, które się w nim znajdują. Podczas choroby poratować nas może także chrzan, kurkuma czy produkty pszczele, choć z miodem lepiej nie przesadzać ze względu na dużą zawartość cukru.

Herbata z miodem i cytryną – czy jest zdrowa?

Niestety, gorąca herbata z miodem i cytryną, od lat jest traktowana jako zalecany napój podczas przeziębienia, ma tylko taką zaletę, że rozgrzewa organizm. A to dlatego że zarówno cytryna jak i miód pod wpływem wysokich temperatur tracą swoje lecznicze właściwości. W przeziębieniu pęcherza moczowego pomoże z kolei żurawina.

Kwasy omega 3 na ratunek

Reakcje zapalne w organizmie, które towarzyszą wielu chorobom łagodzą kwasy omega 3 obecne w tłustych rybach morskich i tranie oraz tłoczonym na zimno oleju rzepakowym i lnianym. Wzbogacając swoją dietę o te produkty, dodatkowo chronimy się przed kolejnymi infekcjami.

Przekąska, która doda energii

Nie należy zapominać, że przeziębienie osłabia organizm, który przecież potrzebuje energii do walki z chorobą. Dobrym „paliwem” będą lekkie ziarna zbóż ekspandowanych, które są bogate w wartości odżywcze, a jednocześnie nie obciążą żołądka. Warto pochrupać je jako przekąskę lub dodać do posiłku.

Autor: Magda Heba, dietetyk, ekspert marki Soligrano.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze