Niebezpieczny niedobór żelaza

W potocznym rozumieniu „anemik” to osoba słaba fizycznie, chorowita, blada, o powolnych reakcjach. Nie wszyscy zdają sobie jednak sprawę z tego, że cechy te mogą być wynikiem choroby – anemii, która powoduje, że organizm faktycznie słabnie – głównie na skutek zmniejszonej dostawy tlenu do tkanek. Większość przypadków anemii związana jest z niedoborami żelaza i witamin: B12 oraz kwasu foliowego.
Niedobór żelaza wynikać może m.in. z niewystarczającej podaży tego pierwiastka w diecie (np. wegetariańskiej), zaburzeń jego wchłaniania (np. w schorzeniach przewodu pokarmowego) czy wzrostu zapotrzebowania (np. w ciąży). Niedobory witamin często nękają ludzi starszych (gorsze wchłanianie witaminy B12) oraz osoby nadużywające alkoholu (niedobory kwasu foliowego). Braki żelaza mogą mieć także kobiety obficie miesiączkujące, wegetarianie, sportowcy oraz osoby intensywnie się odchudzające.

reklama

Mocno przetworzona dieta również jest uboższa w te składniki. Ich braki mogą dawać objawy zaburzeń pokarmowych (biegunka, utrata apetytu). Jak rozpoznaje się anemię? Wnioskować o niej może lekarz na podstawie obniżonej ilości krwinek czerwonych i stężenia hemoglobiny oraz odbiegających od normy wartościach tzw. parametrów czerwonokrwinkowych: MCH, MCHC, MCV.

Wszystkie te wartości zawarte są na wyniku oznaczenia morfologii krwi. Dodatkowo sprawdzić można stężenie w surowicy żelaza, witaminy B12 i kwasu foliowego.

W ramach promocji zdrowego trybu życia badanie ferrytyny (magazyn żelaza w naszym organizmie) i kilkanaście innych można wykonać z 60% zniżką do końca lipca (vouchery można pobrać do 30 czerwca 2016 roku) w akcji Diagnostyki Laboratoria Medyczne zatytułowanej „Żyj zdrowo – bądź aktywny”. Obniżone stężenie ferrytyny, witaminy B12 i kwasu foliowego może być bardzo groźne dla naszego organizmu i należy je wyrównać pod kontrolą lekarską – odpowiednią dietą lub suplementacją.