Co łączy, Gwyneth Paltrow, Jennifer Aniston, Sienna Miller i Kirsten Dunst? Każda z nich może pochwalić się szczupłą sylwetką, promienną cerą i pięknym wyglądem za sprawą diety odkwaszającej organizm.
Dieta alkaliczna, inaczej nazywana zasadową jest w gruncie rzeczy stopniową zmianą stylu życia. Nie polega na liczeniu kalorii, a na kontrolowaniu, czy to, co trafia na nasze talerze zawiera w sobie związki kwasowe. Aby zapewnić odpowiednie pH w naszym ciele wystarczy odpowiednio komponować swoje posiłki, by organizm mógł neutralizować toksyny i nadmiar kwasów.
Osoby często sięgacie po niskiej jakości białko pochodzenia zwierzęcego lub żywność wysoko przetworzoną są narażone na skutki zakwaszenia organizmu: złe samopoczucie, zmęczenie i
rozkojarzenie, nadwagę, problemy ze skórą, gorsze włosy i paznokcie, czy też częste infekcje.
Jak to zmienić?
„Warzywa powinny zajmować w Twojej diecie miejsce centralne, dominować w każdym posiłku, pokrywać większą część talerza, przynajmniej 3/4. Wybieraj spośród szerokiej gamy warzyw i zwracaj uwagę, aby większość z nich była zielona” radzi twórca diety dr Robert O. Young, od lat prowadzący badania i testy kliniczne, które potwierdziły jego teorię, że organizm, w którym przeważają związki zasadowe jest zdrowszy niż ten o odczynie kwasowym.
Poza zieleniną należy również sięgać po takie owoce jak: awokado, różnego rodzaju cytrusy: limonki, cytryny, pomarańcze, grejpfruty, czy rabarbar. Zdrowym dodatkiem są także kiełki: soi, pszenicy, rzodkiewki czy lucerny, a prawdziwą bombą witaminową i odżywczą: trawy - jęczmienna, pszeniczna i cytrynowa. Wielbiciele bakalii mogą spokojnie sięgnąć po migdały, nasiona dyni i słonecznika oraz sezam.
Biały cukier najlepiej zastąpić brązowym, a mleko od krowy mleczkiem migdałowym
lub niesłodzonym sojowym. Odczyn kwasowy mają również: drożdże, mąka oczyszczona i
wybrane zboża.
Odkwaszając organizm warto pamiętać, by wybierać produkty żywieniowe, możliwie najwyższej jakości, z pewnego źródła lub te z certyfikatami eko /bio.