Orzechy pistacjowe w walce z cukrzycą!

123RF.com

– Spożywanie orzechów pistacjowych reguluje poziom cukru we krwi u osób z zespołem metabolicznym – potwierdziło pierwsze tego typu badanie przeprowadzone przez ekspertów University of Toronto, zaprezentowane w kwietniu br. podczas konferencji Experimental Biology w Waszyngtonie
Badanie amerykańskich naukowców jest pierwszym tego typu studium, przeprowadzonym na pacjentach ze stwierdzonym zespołem metabolicznym. Potwierdza ono korzystny wpływ pistacji na zdrowie człowieka oraz profilaktykę chorób serca i naczyń krwionośnych.[1]

reklama

Zespół metaboliczny, nazywany również „epidemią XXI wieku”, należy do jednych z najbardziej powszechnych schorzeń dotykających ludzi na całym świecie. Według różnych szacunków, w Polsce problem ten dotyczy co piątego mieszkańca. Za zespół metaboliczny uznaje się schorzenie, w którym występują trzy główne elementy: podwyższone ciśnienie krwi, powiększony obwód talii lub nadwaga, niski poziom „dobrego” cholesterolu HDL, podwyższony poziom trójglicerydów we krwi.

“Osoby cierpiące na zespół metaboliczny z reguły mają podwyższony poziom glukozy we krwi lub są insulinoodporni, co często prowadzi do rozwoju cukrzycy typu 2 i chorób serca.”– skomentował doktor Cyril Kendall, autor badania i lider zespołu naukowców z University of Toronto. – „Pistacje mogą redukować ryzyko wystąpienia tych schorzeń, poprzez ograniczanie poziomu glukozy we krwi po spożyciu posiłków bogatych w węglowodany.”

Inne badanie, przeprowadzone przez amerykańskich naukowców z Penn State University[2] dowiodło, że spożywanie pistacji może być także pomocne w obniżaniu poziomu nieprawidłowych cząsteczek LDL (zwanych małymi gęstymi LDL), jak również utlenionego LDL oraz całościowego poziomu cholesterolu.



[1]Kendall CWC, Josse AR, Esfahani, Jenkins DJA. The impact of pistachio intake alone or in combination with high-carbohydrate foods on post-prandial glycemia. European Journals of Clinical Nutrition(2011), Mar 2. [Epub ahead of print] PMID: 21364607

[2]Gebauer SK, West SG, Kay CD, Alaupovic P, Bagshaw D, Kris-Etherton PM. Effects of pistachios on cardiovascular disease risk factors and potential mechanisms of action: A dose-response study. American Journal of Clinical Nutrition. 2008;88:651–9.