1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. REKLAMA

Parszywa 12 - warzywa i owoce najbardziej skażone pestycydami

Analyzing food
Analyzing food
Parszywa (brudna) dwunastka to lista najbardziej skażonych pestycydami warzyw i owoców, publikowana przez amerykańską organizację EWG. Produkty z tej listy warto kupować w sklepach z ekologiczną żywnością albo samemu wypłukać z nich "chemię", mocząc w wodzie z odpowiednimi dodatkami. Sprawdź, jak domowym sposobem usunąć pestycydy z warzyw i owoców.

Pestycydy to substancje stosowane w rolnictwie w celu zwalczania szkodników, chorób roślin uprawnych i chwastów. Jak wynika z badań, aż 43 proc. wszystkich warzyw i owoców zawiera wykrywalny poziom tych szkodliwych substancji. Powinny na nie uważać zwłaszcza kobiety w ciąży i małe dzieci, gdyż dla nich pestycydy stanowią największe zagrożenie. Na szczęście jest kilka skutecznych domowych sposobów na pozbycie się pozostałości po środkach ochrony roślin.

Brudna (parszywa) dwunastka warzyw i owoców najbardziej skażonych pestycydami

Specjaliści z amerykańskiej organizacji EWG (Enviromental Working Group) co roku publikują listę 12 najbardziej skażonych pestycydami warzyw i owoców. Ranking - nazywany brudną albo parszywą dwunastką - tworzony jest w oparciu o badania tysięcy próbek warzyw i owoców wykonanych przez amerykański Departament Rolnictwa i FDA (Food and Drug Administration - rządowa agencja zajmująca się kontrolą żywności w USA).

Warzywa i owoce z parszywej 12 warto kupować w sklepach z ekologiczną żywnością. Na aktualnej liście warzyw i owoców najbardziej skażonych pestycydami znalazły się: ziemniaki, papryka słodka, groszek cukrowy, truskawki, szpinak, pomidorki cherry, nektarynki importowane, winogrona, seler, brzoskwinie, ogórki i jabłka.

Domowy sposób na oczyszczenie warzyw i owoców z pestycydów

Sposób na pozbycie się pozostałości po środkach ochrony roślin z warzyw i owoców jest bardzo prosty, szybki i dodatkowo bardzo tani. Wszystkie potrzebne produkty do usunięcia pestycydów znajdują się w każdej kuchni. Sprawdzonym sposobem na oczyszczanie owoców i warzyw z pestycydów jest moczenie ich najpierw w wodzie o odczynie kwaśnym, a potem w wodzie o odczynie zasadowym.

Krok 1

Wlej do miski 1 litr wody i dodaj do niego około pół szklanki octu (najlepiej winnego lub jabłkowego) lub 2-3 łyżki kwasku cytrynowego. Następnie włóż do wody owoce i warzywa i płucz je przez kilka minut. W tym czasie dochodzi do usunięcia bakterii w powierzchni owoców i warzyw.

Krok 2

Do drugiej miski wlej litr wody i dodaj do niej 1 czubatą łyżkę sody kuchennej. Następnie włóż wypłukane wcześniej w odczynie kwaśnym owoce i warzywa i płucz przez około 10 minut. Woda po płukaniu powinna zmienić swój kolor i konsystencję. Może stać się mętna lub przybierać odcień żółtawy. Poza tym na je powierzchni można zauważyć tłusty film. Wszystko zależy do tego, jakie pestycydy i w jakich ilościach zostały użyte.

Warto wiedzieć, że na rynku są dostępne specjalne jonizatory, czyli maszyny do produkcji wody o żądanym odczynie.

Krok 3

Opłukujemy warzywa i owoce pod bieżącą wodą.

WARTO WIEDZIEĆ

Obok "brudnej dwunastki" specjaliści z Enviromental Working Group przygotowują też "czystą piętnastkę", czyli listę owoców i warzyw najmniej skażonych pestycydami. Są to: kiwi, papaja, mango, kapusta, cebula, melon, grejpfrut, bataty, bakłażan, zielony groszek, awokado, ananas, kukurydza, szparagi, kalafior.

Autor: Monika Majewska

Źródło: – lider na rynku serwisów internetowych o tematyce zdrowotnej, docierający do ok. 9 mln użytkowników miesięcznie (8,94 mln - średnia z ostatnich 17 miesięcy, dane wg Gemius Traffic). Zawiera porady dotyczące profilaktyki, objawów i sposobów leczenia chorób i dolegliwości, a także zdrowego odżywiania, diet leczniczych i odchudzających, psychologii oraz naturalnych sposobów dbania o urodę i kondycję fizyczną.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze