Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Pełnoziarnista dieta na wiosnę

123rf.com
31 marca 2016 in Zdrowie by redakcja
Wiosna symbolizuje nowy początek. To czas, w którym nie tylko przyroda budzi się do życia, także i my wstajemy z zimowego letargu i staramy się odbudować dobre samopoczucie, kondycję i formę. Każda zmiana wymaga holistycznego podejścia i modyfikacji na wielu polach codziennego funkcjonowania. Od czego zacząć?

Dobrym początkiem będzie z pewnością zbilansowana dieta. Produkty zbożowe, ze szczególnym uwzględnieniem PEŁNOziarnistych uplasowały się na trzecim miejscu w Nowej Piramidzie Żywieniowej. Oznacza to, że powinny być spożywane podczas większości posiłków. PEŁNE ziarna są źródłem minerałów i witamin niezbędnych dla zachowania dobrej kondycji i samopoczucia.

Śniadanie to najważniejszy posiłek, który zapewnia nam siłę i energię na cały dzień, dostarcza paliwa niezbędnego do pobudzenia ciała i umysłu i reguluje układ trawienny. Naukowcy z Harvard University przeprowadzili badanie, w którym udowodnili, ze mężczyźni, którzy nie spożywają pierwszego posiłku z samego rana mają większą ochotę na podjadanie między posiłkami. W badaniu Instytutu Badań Rynkowych i Społecznych przeprowadzonym na potrzeby marki Lubella na pytanie Co daje najwięcej energii na cały dzień?, aż 57% Polaków jednoznacznie wskazało śniadanie. Pożywny posiłek z samego rana sprawia, że energia uwalniana jest stopniowo co pozwala, by nasz mózg był w dobrej formie. Jesteśmy bardziej kreatywni, mamy głowę pełną świeżych pomysłów co zwiększa efektywność naszej pracy. Nieprawidłowa dieta może skutkować szybkim wyczerpaniem rezerw energetycznych. A przecież przygotowanie wartościowego śniadania nie zajmuje dużo czasu! Dr Cahill z Harvard University radzi, aby nie zapominać o jedzeniu śniadań i uwzględniać w diecie pokarmy, które dostarczą organizmowi odpowiedniego poziomu energii i składników odżywczych. Jako idealny przepis na zdrowe śniadanie podaje miskę płatków pełnoziarnistych lub owsianych z dodatkiem orzechów i kawałków owoców.

Początek dnia rzutuje na cały dzień. Warto zrobić wszystko, by codzienny start był jak najbardziej przyjemny i wartościowy.Po całonocnym poście trzeba dostarczyć organizmowi potrzebnej energii na cały dzień. Badania umieszczone w Journal of Psychiatric Research udowodniły, że osoby, które spożywają śniadania z samego rana mają lepszą pamięć. Ich mózg pracuje sprawniej i łatwiej przyswajają wiedzę. Ponadto są o wiele bardziej skłonne do aktywności fizycznej i co więcej, ćwiczą znacznie bardziej intensywnie niż inni. Dietetycy przekonują, że osoby, które jedzą śniadanie, mają lepszy nastrój, rzadziej miewają problemy z nadwagą, a ich układ odpornościowy pracuje wydajniej.

Od tysięcy lat zboża stanowią podstawę naszego żywienia. Dostarczają zrównoważonej energii, zawierają białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy i substancje mineralne. Pełnoziarnista mąka kukurydziana to produkt o wysokich walorach odżywczych, złocistym kolorze i delikatnym smaku. Powstaje z przemiału pełnego ziarna, a poprzez proces mielenia ziaren w całości, uzyskujemy mąkę, która nie traci żadnych wartościowych składników. Warto dbać o uatrakcyjnienie diety: oprócz klasycznych płatków zbożowych w menu może znaleźć się jogurt, owoce, a na drugie śniadanie – ciastka pełnoziarniste lub baton zbożowy. To świetna alternatywa dla sklepowych smakołyków, a przy okazji pożywny i urozmaicony posiłek.


Jak utrzymać wakacyjny nastrój przez całe lato?

Okres urlopowy zaczął się na dobre, choć niestety, rzadko spędzamy całe wakacje na wyjeździe. Przez większą część lata chodzimy do pracy próbując poczuć wakacyjny klimat ...

Recepta na lęk? „Pokochaj swoje serce”

„Życie jest zaskakująco proste, gdy przestajemy je komplikować.” mówi Dagmara Skalska w swojej najnowszej książce „Pokochaj swoje serce” i przedstawia sposób na pokonanie lęku.
zamknij [x]

POLECANE KSIĄŻKI