Po co nam tłuszcze w diecie?

123rf.com

Czy tłuszcze są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu? Które z nich są dobre dla zdrowia?

reklama

Eksperci przekonują, że na rodzaj spożywanego tłuszczu powinien zwrócić uwagę każdy z nas. Taki też cel przyświeca nowej kampanii edukacyjnej „Poznaj się na tłuszczach”, której patronują wiodące w naszym kraju instytucje wyznaczające normy w zakresie żywienia, w tym Instytut Żywności i Żywienia i Polskie Towarzystwo Badań nad Otyłością.

W dzisiejszych czasach słowo „tłuszcz” zazwyczaj odstrasza. Niepotrzebnie, bo tłuszcz spożywany w odpowiednich ilościach jest jedną z najważniejszych substancji odżywczych, potrzebnych do życia każdemu człowiekowi. Warto więc znać podstawowe fakty na temat tłuszczów1:

  • Tłuszcze w żywności przeznaczonej dla człowieka stanowią najbardziej skoncentrowane źródło energii. Codzienna dieta powinna dostarczać 25-30% energii z tłuszczów.
  • Są także materiałem budulcowym, z którego organizm człowieka czerpie składniki do budowy własnych komórek, tkanek i narządów.
  • Podstawowym składnikiem wszystkich tłuszczów w żywności są kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone.
  • Kwasy tłuszczowe nasycone mają stałą konsystencję i znajdują się w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak: smalec i masło, nabiał i czerwone mięso.
  • Kwasy tłuszczowe nienasycone są płynne i pochodzą ze źródeł roślinnych m.in. takich jak: rzepak, słonecznik, sezam, oliwki, len.

1 Na podstawie opracowania „Znaczenie tłuszczu w żywieniu człowieka” Marii KrełowskiejKułas