Polak nie kaktus. . . pije na zdrowie!

123rf.com

„Odpowiednio skomponowane soki warzywne i kolorowe koktajle mogą wzbogacić dietę”

reklama

Zdrowe odżywianie nie musi być nudne i niesmaczne. Przy użyciu blendera, sokowirówki lub wyciskarki można przygotować sycący, a zarazem bardzo odżywczy kolorowy posiłek dla każdego. Odpowiednio skomponowane soki warzywne i kolorowe koktajle mogą wzbogacić dietę odchudzającą lub stać się zdrowymi daniami dla dzieci i osób starszych, dla aktywnych fizycznie i „kanapowców”, słowem dla wszystkich, którzy po prostu chcą zachować zdrowie i energię. Jedyne, na co powinniśmy uważać, to soki owocowe. Zawierają one znacznie więcej cukrów niż owoce, w dodatku przez brak błonnika cukry te stają się zdecydowanie łatwiej przyswajalne niż pochodzące z całych owoców, przez co powodują większe „skoki” stężeń glukozy we krwi po ich spożyciu. Takie napoje szczególnie niebezpieczne są dla osób walczących z nawagą oraz dla diabetyków. Lepszym rozwiązaniem będzie użycie całych owoców do przygotowania koktajli.

Oto kilka zasad, dzięki którym przygotujesz napój pełen witamin, minerałów i enzymów:

1. Unikaj cukru (także cukru brązowego czy ksylitolu). Lepiej wykorzystać do wzmocnienia smaku inne przyprawy, takie jak np. cynamon, sok z cytryny, miód, suszone owoce, orzechy czy migdały.

2. Warto dodać tłuszczu, na przykład w postaci awokado, orzechów, tahiny lub kilku kropli oleju lnianego. Ułatwi to wchłanianie substancji rozpuszczalnych w tłuszczach (witaminy A, D, E, K). Tak jak w tym zielonym koktajlu:

Składniki

  • banan,
  • szklanka soku z marchwi,
  • garść natki pietruszki,
  • ½ awokado,
  • filiżanka wody

Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.

3. Gotowe koktajle i soki pij od razu po przygotowaniu ze względu na utlenianie się witamin. Napój spożyty w ciągu 20 minut dostarczy też cennych enzymów.

4. Lubisz mleczne koktajle? Zastąp mleko krowie roślinnym, które wzbogacone jest na ogół w wapń i witaminy E, D i B12, dzięki czemu stanowi cenne uzupełnienie diety dzieci, wegetarian czy osób starszych. Jeżeli wolisz produkty całkowicie naturalne i nieprzetworzone, użyj mleka własnej roboty z nasion lub orzechów, np. z sezamu, słonecznika, migdałów, orzechów laskowych czy soi.

Koktajl pinacolada

Składniki:

1/4 świeżego ananasa,

1 banan,

  • łyżka wiórków kokosa,
  • sok z połowy cytryny,
  • 2 łyżki mleczka kokosowego.

A’la czekoladowy – dla łasuchów

Składniki:

  • łyżka suszonej żurawiny,
  • 2/3 szklanki mleka migdałowego,
  • 1 łyżeczka tahini (pasta sezamowa),
  • dojrzały banan,
  • czubata łyżeczka karobu,
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Przygotowanie: Miksuj wszystkie składniki w blenderze na wysokich obrotach do uzyskania kremowej konsystencji.

Na poprawę pracy jelit, wariant I:

Składniki: