Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Wróżby Diety

Dlaczego kaszlemy
123rf.com
26 listopada 2012 in Porady by Joanna Olekszyk

Ciągły kaszel

Zwykle jest objawem infekcji wirusowej lub bakteryjnej: przeziębienia, grypy. Ciągły kaszel potrafi być naprawdę męczący, ale czy każdy kaszel trzeba hamować?

Strefa zakupów - odwiedź Butik.Zwierciadlo.pl

Zdrowy człowiek przeciętnie kaszle nawet kilkanaście razy dziennie. Powodów może być wiele: dym, kurz, pył, zachłyśnięcie… Odkaszlując, w naturalny sposób pozbywamy się z gardła i przełyku różnych szkodliwych substancji, pyłków czy bakterii. Jeśli jednak ciągły kaszel utrzymuje się dłużej, jest uporczywy i towarzyszą mu takie objawy jak katar, gorączka czy osłabienie – świadczy o chorobie. A gdy trwa ponad tydzień – wymaga interwencji lekarza.

Mokry i suchy kaszel

Są dwa podstawowe rodzaje kaszlu i dość łatwo je odróżnić. Ten, który zwykle pojawia się pierwszy, to kaszel suchy. Jest duszący i ma w zwyczaju uprzykrzać życie zwłaszcza w nocy. Przeważnie utrzymuje się około trzech dni. Ulgę przynosi wtedy nawilżanie śluzówki gardła, choćby poprzez picie naparów i inhalacje. Kaszel suchy często przekształca się w kaszel mokry, czyli odrywający się. Gdy tak się stanie, powinnaś zmienić taktykę i wspomagać organizm w odkrztuszaniu, rozrzedzając – tak, teraz padnie to okropne słowo – wydzielinę.

Główna różnica w postępowaniu z tymi dwoma „delikwentami” polega na tym, by kaszel suchy hamować, a mokrego – nie. Pierwszy trzeba łagodzić, bo jest męczący i utrudnia normalne funkcjonowanie, może nawet doprowadzić do popękania drobnych naczynek krwionośnych (np. w oku). Korzystne będą tu leki przeciwkaszlowe oraz preparaty nawilżające. Kaszlu mokrego natomiast nie wolno hamować. W tym wypadku stosuje się leki wykrztuśne i rozrzedzające wydzielinę, czyli mukolityczne. W razie problemów przy wyborze odpowiedniego specyfiku z pewnością pomoże ci farmaceuta.

Czytaj także: Imbir na podniesienie odporności i przy przeziębieniu.

Strony: 1 2


Pregnant Woman Eating Strawberry at home. Healthy Food Concept. Healthy Lifestyle. Diet

Odżywianie w trakcie ciąży – co jeść, a czego unikać?

Sposób odżywiania ma nie tylko wpływ na płodność, ale też prawidłowy rozwój ciąży i samopoczucie przyszłej mamy. Poszczególne składniki odżywcze mają wielką moc i są ...
pamiec_tyt

Ćwiczenie pamięci – jak lepiej zapamiętywać?

Szybkie tempo życia, podobnie jak zatracanie się w smartfonach, nie sprzyja poświęcaniu czasu na ćwiczenia umysłu. Trudno się dziwić, że zamiast główkować nad sudoku, wolimy ...
klamki_dzwonki_900x500

Magdalena Knedler – dziewczyna, która igra z konwencjami

Na literackie salony weszła jak burza i od razu zdobyła serca czytelników! Najpierw był debiut „Pan Darcy nie żyje” - powieść nawiązująca do twórczości słynnej ...
1

Recykling, czyli kilka słów o tym, dlaczego warto wybierać opakowania przyjazne środowisku

Woda mineralna sprzedawana jest najczęściej w plastikowych butelkach. Są one poręczne, lekkie i łatwo dostępne. Po butelkowaną wodę sięgamy niemal codziennie, by nawodnić organizm, warto ...
list3

Bliskość w rodzinie: relacje między mamą a córką

Kochana Maju! Przekonałaś mnie – już nie będę się wymądrzać, ale wiedz, że jestem z Tobą i nie pozwolę Ci się tak łatwo poddać.
zamknij [x]

POLECANE KSIĄŻKI