Jod dla zdrowia i… inteligencji

123RF.com

Która kobieta nie chciałaby urodzić dziecka zdrowego, a w dodatku z wysokim IQ? Pewnie wielu takich nie ma. Można zwiększyć swoją szansę i pomóc losowi. Jak? Stosować odpowiednią dietę.
Naukowcy z Uniwersytetu w Stanford przeprowadzili badania wśród ciężarnych kobiet. Wynika z nich, że te, które do swojej kuchni wprowadziły dietę śródziemnomorską albo stosowały zasady z tak zwanej piramidy żywienia, były o wiele mniej narażone na urodzenie dziecka z rozszczepem podniebienia, cewą nerwową czy innymi wadami wrodzonymi.

reklama

Czego musimy więc dostarczać sobie i dziecku? Ważnym składnikiem diety jest jod. Dlatego powinniśmy dbać o to, by w naszym codziennym (!) menu znalazły się ryby i owoce morza. Warto też używać w kuchni jodowanej soli morskiej. Dzieci, których matki spełniały to kulinarne przykazanie, nie tylko rodziły się zdrowe, ale i miały wyższe IQ! Z kolei niedobór jodu może (choć oczywiście nie musi) powodować opóźnienia w rozwoju umysłowym dziecka.

Kolejnym elementem diety jest kwas foliowy – zmniejsza ryzyko wad cewy nerwowej. Żelazo i wapń powodują, że dziecko będzie mieć mocne kości. Oczywiście wszystkich tych witamin i minerałów można dostarczyć sobie sztucznymi suplementami, lekarze są jednak zdania, że najważniejsza jest bogata, urozmaicona (i oczywiście odpowiednia) dieta. Twierdzą też, że prawidłowe odżywianie się matki w czasie ciąży sprawi, że jej dziecko w dorosłym życiu nie będzie mieć problemów z nadwagą! To kolejny istotny argument, by w tym czasie się zmobilizować i do zadania „przyłożyć”. Jest przy tym szansa, że w dobrej diecie zasmakujemy i zostanie ona z nami na dłużej… Na zdrowie.