Ryby prewencyjnie

123RF.com

Kwasy omega-3, w które bogate są ryby, chronią układ pokarmowy przed polipami. Ale tylko kobiety!
Badania na zwierzętach niezbicie dowodzą, że kwasy omega-3 zapobiegają nowotworom. Jednak do tej pory brakowało jednoznacznych wyników potwierdzających to działanie u ludzi. Przez siedem lat w dwóch amerykańskich szpitalach prowadzono metodą kolonoskopii badania 5,3 tys. pacjentów obojga płci; 60 proc. tej grupy stanowili mężczyźni. U 2,1 tys. osób znaleziono polipy. Od wszystkich pacjentów zebrano dane na temat historii chorób, wieku, diety i zwyczajów istotnych dla zdrowia, czyli palenia papierosów, picia alkoholu. Okazuje się, że pacjenci, którzy w tygodniu 3 razy lub częściej jedli ryby, mieli o 30 proc. niższe ryzyko zachorowania na rodzinną polipowatość gruczolakowatą, która niemal zawsze przeradza się w raka jelita grubego. Niestety tę regułę lekarze zaobserwowali jedynie w przypadku kobiet. Związku między jedzeniem ryb i zdrowszym układem pokarmowym u mężczyzn nie znaleziono.

reklama

– Jesteśmy coraz pewniejsi, że kwasy omega-3 przeciwdziałają procesom zapalnym, a te właściwości ograniczają ryzyko choroby nowotworowej – podsumował wyniki badania dr Harvey Murff.