Truskawki chronią żołądek

123RF.com

Są dowody naukowe, że dieta bogata w truskawki chroni żołądek przed działaniem alkoholu. A dokładniej błonę śluzową wyściełającą układ pokarmowy.
To odkrycie daje także nadzieję na skuteczniejsze leczenie wrzodów żołądka i zapobieganie stanom zapalnym tego narządu.

reklama

Truskawki są bardzo bogate w antyoksydanty. Jednak w tym przypadku ich zalety wiążą się także z faktem, że związki zawarte w nich uaktywniają naturalną ochronę organizmu przed wolnymi rodnikami. A konkretnie nasilają odpowiedź czerwonych ciałek krwi na stres oksydacyjny, który często inicjuje proces nowotworowy i inne przewlekłe choroby. Dlatego naukowcy uważają, że dieta bogata w truskawki może chronić przed chorobami układu pokarmowego i spowalniać tworzenie się wrzodów. Podczas badań nad truskawkami przez przypadek odkryto również, że owoce te działają na naszą korzyść po wypiciu alkoholu.

Zapalenie żołądka to reakcja zapalna błony śluzowej na uszkodzenie powodowane przez różnego rodzaju czynniki. A należą do nich alkohol, niesterydowe leki przeciwzapalne (na przykład polopiryna, aspiryna), zbyt gorące lub nadmiernie pikantne pokarmy, nadmiar soli w diecie, palenie tytoniu, niedobór witamin, mikroelementów i antyoksydantów, a przede wszystkim infekcja bakterią Helicobacter pylori. Dr Maurizio Battino, który koordynował ostatnie badania twierdzi, że jedzenie truskawek w czasie choroby układu pokarmowego lub po jej wykurowaniu pozwala zmniejszyć dolegliwości.

Na tym nie kończy lista truskawkowych dobrodziejstw. Wcześniej prowadzone prace ujawniły, że owoce te zawierają fisetynę, substancję pomagającą przy zaburzeniach pracy nerek i układu nerwowego, które towarzyszą cukrzycy.

Tym, którym nic nie dolega, warto polecić truskawki na cerę. Podobno dobrze też robią na kobiece libido! Ale to już bardziej efekt placebo niż działanie konkretnego składnika.

Jesienią świeże truskawki bywają ciężko dostępne, ale zawsze możemy się poratować mrożonymi :)!